Diferenţele de opinie dintre preşedintele republican Donald Trump şi candidatul democrat Joe Biden se extind cu mult dincolo de planeta Pământ, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Planurile preşedintelui Trump de a câştiga cursa în spaţiu necesită o misiune lunară în 2024 şi oprirea sprijinului financiar direct al SUA pentru Staţia Spaţială Internaţională în 2025, transferând controlul laboratorului orbital vechi de zeci de ani către companiile spaţiale private.

Biden, pe de altă parte, ar cere probabil o amânare a misiunii lunare şi ar propune o prelungire a finanţării pentru Staţia Spaţială Internaţional, dacă va câştiga Casa Albă, potrivit persoanelor familiarizate cu agenda spaţială a lui Biden.

Amânarea misiunii lunare ar putea pune sub semnul întrebării soarta pe termen lung a rachetei Space Launch System (SLS) a Boeing, în timp ce SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, şi Blue Origin, deţinută de Jeff Bezos, se luptă pentru a aduce pe piaţă rachete, cel mai devreme anul viitor.

Extinderea sprijinului pentru staţia spaţială timp de un deceniu ar fi, de asemenea, un impuls major pentru Boeing, al cărei contract anual de operaţiuni cu ISS, de 225 milioane dolari, urmează să expire în 2024, în timp ce compania se află într-o criză financiară profundă provocată de pandemia de COVID-19 şi de consemnarea la sol a avioanelor 737 MAX, după două catastrofe aviatice.

Boeing şi SpaceX oferă deja nave spaţiale pentru transportul astronauţilor către ISS, în cadrul unui program început sub administraţia Obama şi susţinut atât de Trump, cât şi de Biden.

Deşi amânarea misiunii lunare ar întârzia contractele pentru navetele de aselenizare şi echipamentele conexe pe care companiile îşi propun să le câştige, agenda spaţială a lui Biden pare în general pregătită să promoveze concurenţa între contractorii tradiţionali din sectorul apărării, precum Boeing, şi rivalii ”noului spaţiu”, precum SpaceX, care promit costuri mai mici şi sisteme de rachete reutilizabile şi vehicule spaţiale.

Pentru industria spaţiului comercial, ”coerenţa este esenţială”, a spus Mike French, vicepreşedinte al Asociaţiei Industriilor Aerospaţiale, care a fost anterior director de personal la NASA în timpul preşedinţiei Obama.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.