Georgienii votează sâmbătă în alegeri legislative cu un rezultat incert, după ce opoziţia a reuşit să se unească împotriva partidului aflat la putere, condus de cel mai bogat om din această ţară din Caucaz, tot mai nepopular, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţiile de votare au fost deschise la ora 4.00 GMT (6.00, ora României) şi urmează să fie închise la ora 16.00 GMT (18.00, ora României), când sunt aşteptate primele exit-polluri.

Observatori interaţionali din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost desfăşuraţi pentru a asista la scrutin, ale cărui rezultate preliminare urmează să fie cunoscute aba după miezul nopţii de sâmbătă spre duminică (2.00, ora României).

Georgia, o ţară muntoasă cu aproximativ patru milioane de locuitori, este un rar exemplu democratic în rândul fostelor republici sovietice, dar este zguduită în continuare de manifestaţii antiguvernamentale.

Două personalităţi domină viaţa politică - fostul preşedinte în exil Mihail Saakaşvili, în vârstă de 52 e ani, cu o carieră politică rocambolescă în Ucraina în ultimii ani, şi miliardarul Bidzina Ivanişvili, în vârstă de 64 de ani, care a fost o vreme premier.

Foramaţiunea lui Saakaşvili, Mişcarea Naţională Unită (MNU), a reuşit să unească anul acesta mai mute formaţiuni din opoziţie pentrua înfrunta Visul Georgian al lui Ivanişvili, aflat la putere din 2012.

Zeci de mii de susţinători ai lui Saakaşvili s-au adunat joi în piaţa principală din Tbilisi, capitala georgiană.

”Victoria noastră se apropie. Georgia s-a trezit şi este pregătită să aleagă libertatea în locul oprimării”, a tunat în faţa mulţimii opozantul şi fostul preşedinte Saakaşvili, care s-a exprimat prin videoconferinţă.

ALEGERI PROPORŢIONALE CONSOLIDATE

Nevoit să plece în exil după al doilea mandat, pentru că se temea să nu fie arestat în urma unor acuzaţii de abuz de putere, Mihail Saakaşvili vrea să se întoarcă în ţară şi să fie numit premier, în cazul unei victorii în alegerile legislative.

În cei opt ani cât s-a aflat la putere, popularitatea Partidului Visul Georgian a scăzut, în contextul unei stagnări economice şi unor acuzaţii de atingere la adresa democraţiei. Lui Bidzina Ivanişvili i se reproşează faptul că a exercitat presiuni asupra adversarilor săi şi că a favorizat corupţia.

”Un oligarh care posedă 40% dintre bogăţiile ţării şi-a însuşit-o şi o conduce ca pe fieful său”, a denunţat Saakaşvili, intervievat de AFP.

Potrivit unor estimări, opoziţia ar dispune de un mic avantaj în intenţiile de vot, însă Visul Georgian îşi poate mobiliza ”resursele financiare şi administrative” pentru a-şi înfrânge adversarii, consideră experta Gia Nodia.

Printr-o reformă electorală care consolidează alegerile proporţionale, micile partide au însă mai multe şanse să intre în Parlament anul acesta. Ele au nevoie de doar 1% din voturile exprimate.

Însă, din cauza complexităţăii regulilor electorale, rezultatul definitiv al alegerilor ar putea să fie cunoscut abia la sfârşitul lui noiembrie.

Această reformă electorală va consolida ”pluralismul Parlamentului”, a declarat premierul Ghiorghi Gaharia pentru AFP, încrezător în victoria taberei sale. El dă asigurări că o victorie sâmbătă va apropia Georgia de Uniunea Europeană (UE) şi NATO.

Această ambiţie atlantistă, împărtăşită de ambele tabere, este foarte rău percepută la Moscova.

În august 2008, aceste tensiuni au degenerat într-un război-fulger între Georgia şi Rusia.

După acest război - de cinci zile -, pierdut de Georgia, Kremlinul a recunoscut independenţa a două republici secesioniste, Osetia de Sud şi Abhazia şi  şi-a desfăşurat trupe în ele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.