Revista medicală de referinţă The Lancet îi îndeamnă vineri, cu cinci zile înainte de alegeri, pe alegătorii americani la ”schimbare” şi atacă în mod deschis gestionarea ”dezastruoasă” a crizei covid-19 de către administraţia Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La 3 noiembrie 2020, Statele Unite vor alege între a rămâne întoarse către trecut sau a fi curajoase şi a se îndrepta către viitor”, scrie revista, fără să îndemne în mod explicit la vot cu candidatul democrat Joe Biden.

”Cu atâtea pierderi şi cu atâea perderi care vor veni, alegerile prezidenţiale din 2020 sunt momentul oportun ca electoratul american să susţină o achimbare în mai bine, să respingă stagnarea şi autoizolarea, să schimbe un punct de vedere lipsit de scop cu o viziune a progresului şi întoarcerii în comunitatea internaţională, cu obiectivul unui viitor mai echitabil şi durabil”, se arată în editorial, în care este înşiruită, apoi, o lungă listă de critici la adresa administraţiei Trump.

”Destrămarea plasei securităţii sociale, erodarea continuă a încrederii în sectorul public”, ”amestecul politic în anumite dispozitive cruciale ale sănătăţii publice”, între altele, au condus la o situaţie care ”a culminat cu răspunsul american dezastruos la pandemia (noului) coronavirus”, denunţă revista.

Gestionarea acestei crize este un element central al campaniei prezidenţiale americane.

Statele Unite, care se confruntă cu o recrudescenţă a epidemiei, înregistrează în total 228.625 de morţi din cauza covid-19 de la începutul epidemiei.

”Sub sloganul «Make America Great Again», administraţia Trump a implementat politici naţionaliste, regresive, a revenit asupra măsurilor de protecţie a oamenilor, muncii şi mediului şi s-a retras din acorduri internaţionale şi din organizaţii multilaterale precum OMS”, mai denunţă The Lancet.

Alte reviste ştiinţifice de referinţă care deplâng ”dispreţul” lui Donald Trump faţă de ştiinţă au luat, de asemenea, poziţie în ultimele săptămâni, în campania electorală.

În octombrie, revista Nature a îndemnat în mod deschis la vot cu Joe Biden, iar în septembrie publicaţia Scientific American şi-a exprimat - pentru prima oară în 175 de ani de existenţă - susţinerea faţă de canidatul democrat, criticându-l pe Donald Trump din cauza respingerii ştiinţei şi a ”negării” sale a modificărilor climatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.