Ministerul Sănătăţii arată că, anual, în România, 55.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral (AVC) ischemic, 10.000 persoane un AVC hemoragic şi 3.250 o hemoragie subarahnoidiană. Anul acesta a fost aprobată o procedură operaţională pilot privind prenotificarea în cazul pacienţilor cu accident vascular cerebral acut, care are ca scop pregătirea echipei de intervenţie, la cel mai apropiat din cele şapte spitale din Capitală desemnate, aşa încât bolnavul să primească îngrijiri în timp optim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministerul Sănătăţii arată, într-un comunicat de presă transmis joi, când este Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, că accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global după boala cardiacă ischemică şi principala cauză de dizabilitate. Cele mai recente estimări disponibile arată că, anual, în România un număr de 55.000 persoane suferă un AVC ischemic,  10.000 persoane un AVC hemoragic şi 3.250 o hemoragie subarahnoidiană. 
 
Conform sursei citate, anul acesta a fost aprobată o procedură operaţională pilot privind prenotificarea în cazul pacienţilor cu accident vascular cerebral acut. Procedura a foat aprobată prin Ordin al ministrului Sănătăţii şi se va implementa la nivelul unităţilor sanitare din Bucureşti care derulează AP-AVCAc.
 
"Mai exact, conform protocolului naţional dedicat tratamentului intervenţional al pacienţilor cu AVC acut, întreg lanţul operaţional care are drept scop transportul cât mai rapid la cea mai apropiată unitate spitalicească aptă să efectueze o procedură de revascularizare se iniţiază la preluarea apelului de urgenţă de către operatorii 112. Aceştia vor dirija apelul către dispeceratul Serviciilor de Ambulanţă. Pentru programul pilot, în municipiul Bucureşti, dacă personalul ambulanţei, la sosirea la pacient, va menţine suspiciunea unui AVC, atunci se va anunţa imediat, dispeceratul care va declanşa codul AVC şi va contacta cel mai apropiat din cele 7 spitale capabile să ofere tratament de revascularizare inclus în AP-AVC (Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, Spitalul de Urgenţă Militar Central, Institutul Naţional de Boli Cerebrovasculare, Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic Fundeni)", arată MS.
 
Spitalul are obligaţia ca, până la sosirea pacientului, să pregătească echipa de intervenţie, astfel încât pacientul să poată beneficia de servicii medicale de specialitate într-un timp optim. 
 
"Reamintim că Ministerul Sănătăţii a derulat în perioada 2011- 2014 un program pilot, în opt spitale, şi derulează din anul 2015 acţiunea prioritară AP-AVC prin care finanţează tratamentul de reperfuzie al AVC ischemic: farmacologic (alteplază) şi endovascular (kit-uri de trombectomie/trombaspiratie) precum si tratamentul endovascular al hemoragiei subarahnoidiene determinate de ruptura anevrismală", mai scrie în comunicat.
 
În cursul anului 2019, Ministerul Sănătăţii a extins AP-AVC, de la 10 centre la nivel naţional la 43 de centre, ceea ce a dus la o creştere semnificativă a numărului de pacienţi cu AVC ischemice trataţi prin metode de revascularizare la nivel naţional. Rata de pacienţi trataţi a crescut de la 0.8% în 2017 şi 1.2% în 2018 la 4.11% in 2019.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.