Joe Biden, în frunte în sondaje în vederea alegerilor prezidenţiale, a votat miercuri, în fieful său, la Wilmington, în Delaware, şi a denunţat drept ”o insultă faţă de cei care suferă” felul în care gestionează pandemia rivalul său Donald Trump, care străbate America într-un ritm frenetic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu şase zile înainte de alegerile americane, cei doi candidaţi septuagenari se află la antipozi.

Preşedintele republican în exerciţiu, în vârstă de 74 de ani, a vizitat Arizona, unul dintre statele decisive în stabilirea rezultatului scrutinului de la 3 noiembrie, în timp ce fostul vicepreşedinte şi-a petrecut ziua în oraşul din Delaware.

După ce a participat la un briefing pe tema covid-19, Joe Biden a denunţat bilanţul miliardarului newyorkez.

Statele Unite sunt cea mai îndoliată ţară din lume de covid-19 - cu peste 227.000 de morţi.

”Refuzul administraţiei Trump de a recunoaşte realitatea cu care ne confruntăm, în timp ce aproape 1.000 de americani mor zilnic, este o insultă faţă de fiecare persoană care suferă de covid-19 şi fiecare familie care a pierdut o fiinţă dragă”, a tunat el în faţa unei mâini de jurnalişti, într-un scurt discurs.

Într-un teatru, la Wilmington, el a vrut să prezinte drept un candidat realist în comparaţie cu rivalul său, care a promis că virusul va dispărea ”ca prin miracol”.

”Eu nu candidez cu promisiunea falsă că voi fi capabil să pun capăt acestei pandemii pocnind din degete”, a declarat fosta mână dreaptă a lui Barack Obama. ”Dar ceea ce pot promite este că voi face ceea ce trebuie făcut. Noi vom lăsa ştiinţa să ne ghideze deciziile”, a subliniat el. 

Apoi, împreună cu soţia sa, Jill Biden, candidatul democrat s-a dus să voteze, la Wilmington.

El şi-a exprimat speranţa, înainte să voteze, ca el şi ceilalşi candidaţi în alegerile prezidenţiale, parlamentare şi locale de la 3 noiembrie să poată ”schimba lucrurile”.

TRUMP, ÎN FRUNTE ÎN FLORIDA

Donald Trump este furios de mai multe zile, din cauza atenţiei prea mari acordate, în opinia sa, pandemiei covid-19.

”Covid, covid, covid, cântă la unison presa dezinformării”, a denunţat el pe Twitter.

”Joe Biden vorbeşte mult, dar nu spune nimic”, a declarat el presei la Las Vegas.

Câteva ore mai târziu, la Bullhead City, în Arizona, el a ironizat, aşa cum face de obicei, ceea ce consideră o purtare excesivă a măştii de protecţie - în scopuri politice.

”În California, nu poţi în niciun caz să-şi dai masca jos”, declarat el ironic, în hohotele de râs ale asistenţei.

”Trebuie să mănânci prin mască. Este un mecanism foarte complicat”, a continuat şeful în exerciţiu al statului.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama conduce în sondaje la nivel naţional, dar şi în mai multe state-cheie, care stabilesc rezultatul alegerilor.

Diferenţa este însă strânsă în anumite state-cheie, iar Donald Trump conduce, cu un mic avans, în Florida - o miză crucială, pentru că acest stat trimite 29 de mari electori în colegiul electoral, dintre cei 270 de mari electori necesari în obţinerea cheii Casei Albe.

Cu cinci zile înainte de alegerile prezidenţiale, cei doi candidaţi îşi fac campanie, joi, pentru prima oară, în acelaţi loc - la Tapa, în statul-cheie Florida.

La o diferenţă de câteva ore, joi după-amiaza (ora locală), cei doi candidaţi urmează să participe la mitinguri - ”drive-in” Joe Biden, în acest oraş din vestul statului, care face adesea cărţile în alegerile americane. Din 1964, învingătorul în Florida a obţinut victoria în alegerile prezidenţiale, de fiecare dată, cu o singură excepţie.

Traumatizaţi de înfrângerea surpriză a lui Hillary Clinton în 2016, democraţii sunt îngrijoraţi din cauză că Joe Biden este mai ”sedentar” decât Donald Trump.

Fosta mână dreaptă a lui Obama, a cărui formă fizică este cu regularitate sursa unor întrebări, spune că respectă cu stricteţe gesturile-barieră.

El alternează zile de deplasări cu zile în care stă acasă, la Wilmington.

Joe Biden se duce sâmbătă la Michigan, la prima sa acţiune de campanie  împreună cu Barack Obama.

Cu trei zile înainte de scrutin, Biden şi Obama urmează să vorbească despre proiectele democratului în vederea ”unirii americanilor” şi ”câştigării bătăliei pentru sufletul naţiunii”.

De când a intrat în campanie, Joe Biden încearcă să-şi rezinte această imagine de unificator, capabil să panseze rănile unei Americi împărâite.

Însă echipa sa avertizează că, în state-cheie cursa este ”cu mult mai strânsă decât vedem în sondajele naţionale”.

La fel ca Joe Biden, miercuri, şi Donald Trump sâmbătă, peste 74 dintre cele 230 de milioane de alegători au votat deja anticipat - un record istoric.

Fostul om de afaceri, care se laudă că este maibine plasat să redreseze economia, a văzut miercuri Wall Street înregistrând pierderi, în urma celei mai rele şedinţe din septembrie.

Însă confirmarea, luni, în Senat, a nominalizăriijudecătoarei conservatoare Amy Coney Barrett la Curtea Supremă i-a oferit o victorie politică de netăgăduit lui Donald Trump.

În ultimele zile de campanie ar putea reapărea problema brutalităţii poliţiei şi rasismului.

În oraşul Philadelphia, în statul-cheie Pennsylvania, s-a instituit miercuri o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, după ce Walter Wallace, un afroamerican în vârstă de 27 de ani, care suferea de probleme psihologice, a fost ucis prin împuşcare de către poliţişti care susţin că era înarmat cu un cuţit, declanţând manifestaţii şi jafuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.