A treia ediţie a Forumului Păcii, care urmează să aibă loc la Paris în noiembrie, este consacrat lumii post-covid-19 şi modalităţilor unei ieşiri din pandemie, au anunţat organizatorii miercuri, în contextul în care numărul cazurilor a explodat în lume, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cursa vaccinului împotriva covid-19, lupta împotriva răspândirii virusului şi promovarea unui multilateralism care şi-a pierdut mult din vigoare în ultimele luni se vor afla în centrul acestei întâlniri programate de la 11 la 13 noiembrie.

Directorul general al Formului Păcii de la Paris Justin Vaïsse a rezumat agenda astfel. ”care ar trebui să fie principiile lumii post-covid? Şi mai întâi cum să ieşim, iar apoi cum să modelăm lumea viitoare?”.

Între 30 şi 60 de contribuţii ale unor şefi de stat, guverne şi organizaţiii internaţionale urmează să fie trimise la forum, iar 10-15 dintre ele urmează să fie prezentate fizic, a precizat el.

La fel ca anul trecut şi cu un an mai înainte, Statele Unite nu trimit niciun reprezentant oficial.

”Marele risc, în această dezordine este ca 50% din populaţia mondială să fie privată de acces la un vaccin până peste câteva luni, ceea ce ar constitui un eşec colectiv major, catastrofal”, apreciază preşedintele Forumului, fostul director al Organizaţiei Mondiale a Coerţului (OMC) Pascal Lamy.

”Această problemă a vaccinului va domina agenda internaţională săptămânile şi lunile care vin”, a adăugat el, apreciind că un demers multilateral - care să includă guvernele, organizaţiile internaţionale, ONG-uri şi societăţi private - are mai multe şase de succes decât demersuri izolate.

”Putem acoperi puţini oameni în multe ţări sau mai mulţi oameni în puţine ţări?”, se întreabă Pascal Lamy, care citează o îngrijorare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). ”Este o formidabilă dilemă colectivă”.

În total, potrivit unor date oficiale recente, 184 de ţări au aderat până în prezent la dispozitivul internaţional Covax de achiziţionare şi repartizare a vaccinurilor - şi anume 92 de ţări cu venituri mici şi medii, care vor primi doze gratuit, şi 92 de ţări cu ”venituri mari”, care recurg la Covax pentru a le procura, dar care vor plăti dozele.

Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a îndemnat duminică la solidaritate mondială în distribuirea oricărui vaccin, pe fondul unei ”explozii” a numărului cazurilor în lume.

”Nu-mi pot imagina o situaţie mai rea decât cea în care ne vom afla peste câteva luni, privind o planetă pe care unii vor avea acces la vaccin, bogaţii, albii, în timp ce cealaltă parte a omenirii va fi lăsată la o parte”, a subliniat Lamy.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.