Turcia a anuţat miercuri că va recurge la măsuri ”judiciare şi diplomatice”, după publicarea de către săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a unei caricaturi a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acţiunile judiciare şi diplomatice necesare vor fi întreprinse împotriva zisei caricaturi”, a anunţat conducerea comunicării preşedinţeii turce într-un comunicat - în franceză -, în contextul unor tensiuni tot mai puternice între Ankara şi Paris.

La scurt timp după această declaraţie, Parchetul din Ankara a anunţat că deschide o anchetă împotiva conducerii Charlie Hebdo.

Revista satirică franceză a publicat marţi seara, pe reţele de socializare, prima pagină a ultimului său număr, pe care apare o caricatură a lui Erdogan, în slip, cu o bere în mână şi care ridică rochia unei femei strigând ”Uuuh! Profetul!”.

Această reprezentare puţin flatantă a liderului turc a provocat furia Ankarei.

Preşedinţai turcă a condamnat miercuri ”cu cea mai mare fermitate” această ”caricatură abjectă” care reflectă, în opinia sa, o ”ostilitate faţă de turci şi islam”.

Aceste noi tensiuni intervin într-un context de criză diplomatică între Turcia  şi Franţa, două state membre NATO cu relaţii agitate.

Erdogan şi-a îndemnat luni concetăţenii să boicoteze produsele franţuzeşti, la câteva zile după ce Parisul şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara, dupăce şeful statului turc a pus în discuţie ”sănătatea mentală” a omologului său francez Emmanuel Macron.

Turcia îi reproşează preşedintelui francez Emmanuel Macron faptul că şi-a exprimat susţinerea faţă de caricaturizarea profetului Mahomed, în cadru unui omagiu naţional adus profesorului Samuel Paty, decapitat pentru că a arătat caricaturi cu Mahomed ale Charlie Hebdo la ore.

Charlie Hebdo a publicat iniţial caricaturi ale profetului Mahomed în 2006 - la fel ca alte ziare europene -, pentru a apăra libertatea presei, după ce publicarea lor de către un cotidian danez a provocat furia multor musulmani.

Săptămânalul a fost în 2015 victima unui atentat jihadist, soldat cu 12 morţi, inclusiv jurnalişti şi caricaturişti ai publicaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.