Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referitor la diferenţele dintre datele prezentate de autorităţi cu privire la cazurile de COVID-19 şi la modul în care sunt calculaţi unii indicatori referitori la rata îmbolnăvirilor, că Pandemia nu se răspândeşte matematic şi că va verifica. Întrebat în legătură cu acuzaţiile liderului PSD Marcel Ciolacu după ce a fost amendat pentru nerespectarea măsurilor sanitare, preşedintele a răspuns: ”Din fericire, acum, în pandemie, e PNL la guvernare.Cât poate să fie de greu şi pentru un pesedist să îşi pună o mască şi să respecte regula?”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Iohannis, întrebat dacă autorităţile iau în calcul instituirea stării de urgenţă în perioada sărbătorilor de iarnă: Nu am discutat. Cred că anul acesta ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului – o sărbătoare în şi cu familia
CITEȘTE ȘI Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că va promulga vineri legea care permite decontarea tratamentului pe toată durata vieţii victimelor de la Colectiv

UPDATE - ”Persoane care nu cred în nimic, în boli, în vaccinuri sunt peste tot. Este suficient să ne uităm la câte persoane ajung la ATI şi da, regretabil la numărul de decese. Pe mine mă revoltă dacă persoane publice, cum sunt cei din conducerea PSD, refuză să respecte aceste norme şi fac întâlniri în interiorul restaurantelor fără să poarte mască. Aşa ceva e revoltător şi tuturor celor care nu cred în această boală, le recomand să se uite la ştiri şi să întrebe în familii care au avut astfel de cazuri”, a declarat preşedintele.

UPDATE - Klaus Iohannis, despre acuzaţiile lui Marcel Ciolacu după ce a fost amendat pentru nerespectarea măsurilor sanitare: Din fericire, acum, în pandemie, e PNL la guvernare.Cât poate să fie de greu şi pentru un pesedist să îşi pună o mască şi să respecte regula? 

”Din fericire, acum, în pandemie, e PNL la guvernare şi impreună cu mine căutăm şi găsim măsurile adecvate, găsim proiecte, oportunităţi pentru a preveni răspândirea bolii. Cum credeţi că ar fi fost cu o guvernare PSD, dacă conducerea PSD-ului nu respectă cele mai elementare norme. Cât poate să fie de greu şi pentru un pesedist să îşi pună o mască şi să respecte regula? Vă daţi seama că nu îi prea interesează. În ceea ce priveşte acuzaţiile de influenţă politică la Poliţie e rizibil. A venit poliţia acolo şi i-a găsit încălcând flagrant toate normele la care ceilalţi români se supun. De unde se vede încă o dată că PSD nu s-a reformat. Am văzut că l-au trimis pe dl Rafila să prezinte un program de sănătate, dar pe ei nu îi interesează acest lucru. Iar despre ce or fi discutat, nu ştiu, însă alegerile vor avea loc pe 6 decembrie”, a replicat preşedintele.

UPDATE -  Iohannis, întrebat despre faptul că în Bucureşti incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 a scăzut ieri la 3,18, pentru ca astăzi să fie 3,81 şi lipsa detaliilor privind modul în care sunt stabilite aceste cifre: Pandemia nu se răspândeşte matematic, se răspândeşte prin contact de la persoană la persoană. Voi verifica de ce apar aceste discrepanţe

”Cu siguranţă e de dorit să avem aceleaşi date de la toate instituţiile. Voi verifica de ce apar aceste discrepanţe. Pandemia nu se răspândeşte matematic, se răspândeşte prin contact de la persoană la persoană. Pe de altă parte ştim cu toţii că numărul de testări e diferit de la o zi la alta, iar în week-end numărul de testări e ceva mai mic. Ceea ce mă îngrijorează e numărul de internări, de persoane la ATI şi da, regretabil, numărul de decese. E clar că avem de-a face cu o provocare care ţine de noi, mască, dezinfectare, dar şi în zona spitalicească”, a răspuns preşedintele.

UPDATE - Klaus Iohannis: Atragerea de fonduri UE cele care sunt deja acum la dispoziţia noastră este deja mai bună decât în guvernarea anterioară; într-un singur an rata de absorbţie a crescut de la 32% la 46%

 Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat conţinutul discuţiilor de la şedinţa pe tema fondurilor europene, la care au fost invitaţi premierul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri, afirmând că a fost analizat stadiul pregătirii planului naţional de redresare şi rezilienţă, precizând că au fost stabilite 12 direcţii prioritare - sănătate, educaţie, digitalizare şi combaterea atacurilor cibernetice, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecţia mediului, energie, eficienţă energetică, mobilitate urbană, mediul de afaceri, cercetare şi inovare şi creşterea capacităţii de relizienţă în domeniul sanitar şi alimentar. Preşedintele a explicat că într-un sigur an, rata absorbţiei fondurilor UE a crescut de la 32% la 46%.

UPDATE - ”O altă zonă extrem de importantă în care fondurile europene este sănătatea. În acest an au fost iniţiate procedurile legale pentru contractele de achiziţie publică necesare realizării proiectului tehnic de execuţie pentru spitalele regionale. 1,6 miliarde euro este valoarea totală, iar capacitatea de spitalizare este de peste 2.500 de paturi. Criza epidemiologică ne-a arătat că UE şi fiecare ţară în parte trebuie să ne adaptăm cât mai bine la procesul de schimbare pe care îl parcurgem. De aceea resursele financiare trebuie utilizate în mod inteligent, iar România tocmai asta îşi propune să facă”, a afirmat preşedintele.

UPDATE - Iohannis: Într-un singur an rata de absorbţie a crescut de la 32% la 46%.

”Când spun că am încredere că Guvernul actual va reuşi să obţină bani puşi la dispoziţie de UE, mă bazez pe fapte, nu pe opinii. Atragerea de fonduri UE, cele care sunt deja acum la dispoziţia noastră, este deja mai bună decât în guvernarea anterioară. Sumele atrase în ultimele 12 luni, însumează 4,1 miliarde de euro la care se adaugă şi plăţile directe în agricultură. Asta înseamnă că într-un singur an rata de absorbţie a crescut de la 32% la 46%.”, a susţinut Iohannis.

UPDATEIohannis: Am obţinut la reuniunea Consiliului European din iulie circa 80 milarde euro. Peste 30 miliarde de euro o vom folosi pentru a accelera revigoarea economică post pandemie

”Am avut astăzi o întâlnire cu premierul şi cu miniştrii cu atribuţii în domeniul gestionării fondurilor europene pentru a analiza stadiul pregătirii planului naţional de redresare şi rezilienţă. Am obţinut la reuniunea Consiliului European din iulie circa 80 milarde euro. Peste 30 miliarde de euro o vom folosi pentru a accelera revigoarea economică post pandemie. Acest plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până în luna aprilie a anului viitor şi vor exista anumite condiţionalităţi în utilizarea cestor fonduri. E vorba de asigurarea reformelor structurale, de digitalizare. Toate acestea sunt necesare pentru ca economia să se dezvolte durabil pe termen mediu şi lung. Fondurile la care mă refer reprezintă o oportunitate istorică de a dezvolta România de a construi autostrăzi, căi ferate, de a implementa programe de digitalizare în economie, în admistraţie. Sunt fonduri care vor permite investiţii majore în educaţie şi sănătate. Toate acest fonduri vor contribui semnificativ la creşterea calităţii vieţii fiecăruia dintre noi. Am stabilit 12 direcţii prioritate – sănătate, educaţie, digitalizare şi combaterea atacurilor cibernetice, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecţia mediului, energie, eficienţă energetică, mobilitate urbană, mediul de afaceri, cercetare şi inovare şi creşterea capacităţii de relizienţă în domeniul sanitar şi alimentar”, a declarat preşedintele.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 28 octombrie, ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă pe tema fondurilor europene cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Viceprim-ministrul Raluca Turcan, Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru”, a anunţat miercuri Administraţia Prezidenţială.

Cu o zi în urmă, preşedinntele i-a convocat la Cotroceni pe ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru şi specialişti în domeniul terapiei intensive, pentru a discuta despre resursele existente în condiţiile pandemiei de COVID-19.

În declaraţia care a urmat întânirii, preşedintele Iohannis a prezentat date refertitoare la paturile de terapie intensivă, ventilatoare şi alte tiopuri de materiale, indicând fondurile europene ca sursă pentru achiziţiile destinate spitalelor.

Potrivit lui Iohannis, accesarea fondurilor europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) va duce încă la o creştere a capacităţii de gestionare a crizei sanitare, astfel că numai pentru ventilatoare mecanice, de exemplu, creşterea din aprilie 2020 până în aprilie 2021 va fi de 146%, conform datelor pe care i le-au prezentat specialiştii. 
 
”Este uimitor!  În urma analizei nevoilor spitalelor, se va achiziţiona, prin proceduri specifice – iarăşi din fonduri europene - întreaga gamă de aparatură şi echipamente necesare dotării unităţilor sanitare, de la monitoare, ventilatoare, paturi, aparate de anestezie, la ecografe şi aparate RT-PCR. Accesarea acestor fonduri va avea un impact extrem de important, vom avea o creştere semnificativă la fiecare dintre aceşti indicatori, cifrele fiind calculate cu precizie de specialişti. De exemplu, fiindcă am vorbit de paturile de Terapie Intensivă - 662 de paturi de acest fel, de înaltă performanţă, au fost deja avizate pentru finanţare prin acest program şi se va realiza în perioada următoare.”, a susţinut Klaus Iohannis.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.