Donald Trump, angajat cu toate forţele în bătălie, cu opt zile înainte de alegeri, se pregăteşte să înregistreze o imenă victorie, prin confirmarea luni a magistratei conservatoare pe care a nominalizat-o la Curtea Supremă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatul urmează să dea undă verde intrării lui Amy Coney Barrett - o catolică ferventă care se opune avortului - în ”templul” dreptului american, care urmează să fie alcătuit din şase judecători conservatori din nouă - dintre care trei numiţi de către miliardarul newyorkez.

Acest succes de netăgăduit al republicanului - menit să galvanizeze alegătorii dreptei religioase - este însă pătat de o nouă degradare a situaţiei sanitare, care continuă să-i afecteze dur campania relagerii.

”Presa falsă nu vorbeşte decât de COVID, COVID, COVID până la realegere. Ce nătărăi”, a scris el luni într-un tweet care-i reflectă frustrarea.

Statele Unite şi-au bătut două zile la rând ”recordul” de infecţii zilnice cu covid-19 -aproape 90.000 de cazuri detectate sâmbătă -, iar peste 225.000 de americani au murit din cauza covid-19.

Declaraţii ambigue al unuia dintre colaboratorii săi apropiaţi au consolidat sentmentul unei administraţii neputincioase, eventual depăşită de situaţie.

”Noi nu vom controla pandemia, noi vom controla faptul că putem avea vaccinuri”, a declarat duminică, la CNN, secretarul general al Casei Albe Mark Meadows.

Este vorba despre ”o constatare cinistită a strategiei preşedintelui Trump de la începutul crizei: agitarea steagului alb al înfrângerii şi speranţa că, dacă-l ignoră, virusul va pleca”, a reacţionat democratul Joe Biden, care-l devansează pe preşedintele în exerciţiu în sondaje.

”ÎNFRÂNGERE”

Pentru a recupera din teren, Donald Trump se multiplică. După un weekend-maraton, el a străbătut luni statul-cheie Pennsylvania, unde participă la două mitinguri de campanie şi se adresează unor muncitori.

La fel ca în 2016, el speră să dezmintă sondajele, însă încrederea pare să se erodeze în tabăra sa.

Unul dintre cei mai solizi aliaţi, liderul sentorilor republicani Mitch McConnell a evocat, la rândul său, duminică, riscul unei înfrângeri, nu numai a preşedintelui, ci şi în Congres.

”O mare parte a ceea ce am făcut în cursul ultimilor patru ani va fi desfăcut, mai mult sau mai puţin rapid după viitorul scrutin”, le-a spus el sentaorilor republicani, după ce aceştia au votat să pună capăt dezbaterilor candidaturii judecătoarei Barrett.

”Însă, asupra acestui punct, ei nu vor putea face nimic mult timp”, a adăugat el. ”Înţelepţii” de la Curtea Supremă sunt, într-adevăr, numiţi pe viaţă, iar magistrata în vârstă de 48 de ani poate spera să facă parte din Curte mult timp.

Ea este necesar să obţină unda verde a Senatului, într-un vot solemn prevăzut luni după ora locală 19.00 (1.00, ora României).

Având în vedere majoritatea republicană în Senat - de 53 din 100 de voturi -, democraţii, care denunţă o procedură ”ilegitimă” atât de aproape de alegerile de la 3 noiembrie, nu au nicio şansă să o împiedice.

Două senatoare republicane şi-au manifestat opoziţia faţă de acest proces precipitat, însă una dintre ele, Lisa Murkowski, a avertizat în weekend că acest lucru nu o va împiedica să voteze în favoarea judecătoarei.

”Am pierdut bătălia procedurii”, însă ”nu am nimic împotriva ei ca persoană”, a declarat senatoarea.

ZIUA 1

Magistrata ar putea depune jurământul marţi şi participa la prima sa audienţă la 2 noiembrie, cu o zi înainte de alegerile prezidenţiale.

Ea va judeca, în mod teoretic, în cazul examinării unor eventuale recursuri împotriva rezultatelor scrutinului.

Dar, mai ales, Curtea Supremă tranşeză în Statele Unite în dezbaterile cele mai spionoase legate de societate, de la avort la portul armelor de foc şi la drepturile minorităţilor sexuale.

Mama a şapte copii, cunoscută prin articole de doctrină juridică conservatoare şi susţinerea sa a unor petiţii împotriva avortului, judecătoarea Barrett a dat asigurări în cadrul audierilor că face districnţie între credinţa sa şi munca sa de judecătoare, însă s-a abţinut să-şi dezvăluie vederile cu privire la subiecte mai fiebinţi.

Democraţii, care nu au opţiuni prin care să se opună acestei nominalizări, au încercat să transforme dezbaterile, transmise în parte în direct la posturi de televiziune, într-o tribună asupra viitorului asigurărilor de sănătate Obamacare, pe care Donald Trum vrea să le abroge.

Înalta Curte urmează să examineze la 10 noiembrie un recurs împotriva acestei legi emblematice a fostului preşedinte democrat, cu privire la care judecătoarea şi-a exprimat rezerva în trecut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.