Islamabadul l-a convocat luni pe Marc Baréty, ambasadorul Fraţei în Pakistan, pentru a se plânge de ”campania islamofobă sistematică” a preşedintelui francez Emmanuel Macron, după ce acesta a apărat libertatea de a publica caricaturi religioase ale profetului Mahomed în Franţa, relatează AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această convocare intervine în contextul în care manifestaţii de mică amploare au avut loc luni, împotriva Franţei, în Pakistan, o ţară al cărrei premier, Imran Khan, l-a acuzat duminică pe Macron de ”atacarea islamului”.

Marc Baréty a fost convocat ”pentru a i se comunica îngrijorarea Pakistanului cu privire la campania islamofobă sistematică, sub acoperirea libertăţii de exprimare” în Hexagon, a declarat pentru AFP un purtător de cuvţnt al Ministerului pakistanez de Externe, Zahid Hafeez Chaudhri.

Contactat luni de AFP, Quai d'Orsay nu a răspuns.

Emmanuel Macron afirma miercuri că  Franţa nu va renunţa la ”caricaturi”, inclusiv la caricaturile profetului Mahomed, în cadrul unui omagiu adus profesorului Samuel Paty, decapitat după ce le-a arătat elevilor săi caricaturi ale profetului Mahomed ale revistei satirice Charlie Hebdo.

Blasfemia este o problemă incendiară în Pakistan, unde inclusiv acuzaţii nedovedite cu probe cu privire la ofensarea islamului pot antrena asasniate sau linşaje.

”Preşedintele Macron ar fi putut să liniştească”, i-a reproşat duminică, pe Twitter, Imran Khan, un fost campion de cricket şi play-boy, care se prezintă de-acum ca un musulman foarte pios.

”Este regretabil că el a ales să încurejeze islamofobia, atacând islamul în loc de teroriştii care practică violenţa, indiferent că este vorba despre musulmani, adepţi ai supremaţiei albilor sau despre ideologi nazişti”, a adăugat el.

Premierul pakistanez a anunţat duminică, totodată, că i-a scris CEO-ului Facebook Mark Zuckerberg, pentru a-i cere să blocheze conţinuturi islamofobe, după ce platforma a anunţat, la jumătatea lui octombrie, că interzice conţinuturi care neagă Holocaustul.

”Având în vedere defăimarea recurentă a musulmanilor pe reţele de socializare, vă cer să interziceţi islamofobia şi ura împotriva islamului pe Facebook, aşa cum aţi făcut cu Holocaustul”, a scris el.

Contactat de AFP, un reprezentant Facebook a declarat luni că întreprinderea este împotriva ”tuturor formelor de ură, inclusiv ura faţă de comunitatea musulmană”.

Câteva zeci de persoane s-au adunat luni în mai multe oraşe pakistaneze mari  - inclusiv la Quetta (sud-vest) şi Peshawar (nord-vest).

Manifestanţii au cerut boicotarea produselor franţuzeşti, iar lideri religioşi au îndemnat la manifestaţii mai importante vineri.

În oraşul Lahore (est), un tricolor francez a fost incendiat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.