Donald Trump a abandonat, a capitulat în faţa pandemiei, acuză Joe Biden şi partenera sa de cursă Kamala Harris cu nouă zile înaintea alegerilor americane, instalându-se în breşa deschisă de către declaraţiile unui apropiat al preşedintelui republican, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu vom controla pandemia, vom controla faptul că putem avea vaccinuri”, declara la CNN secretarul general al Casei Albe Mark Meadows - lansând astfel o nouă controversă cu privire la punctul slab al lui Donald Trump în obţinerea celui de-al doilea mandat.

”Nu este o greşeală a lui Meadows”, a denunţat într-un comunicat candidatul democrat Joe Biden.

”Este o constatare cinstită cu privire la strategia preşedintelui Trump de la începutul crizei: agitarea steagului alb al înfrângerii şi speranţa că, dacă îl ignoră, virusul va pleca. Nu a fost cazul şi nu va fi aşa”, a tunat el.

În opinia opozanţilor săi, aceasta este mărturia neputinţei, care-l descalifică pe Donald Trump.

”Ei recunosc înfrângerea”, a reacţionat imediat Kamala Harris, reiterând că este vorba despre ”cel mai mare eşec al tuturor administraţiilor prezidenţiale din istoria Statelor Unite”.

”Ei şi-au abandonat dreptul la al doilea mandat”, a denunţat ea, în campanie în vederea alegerilorde la 3 noiembrie, în statul disputat Michigan.

Devansat de către Joe Biden în sondaje, Donald Trump este criticat de către o majoritate a americanilor din cauza modului în care gestionează pandemia şi a reticenţei sale de a susţine măsuri vizând o limitare a răpândirii bolii, precum purtarea generalizată a măştii de protecţie.

Statele Unite şi-au bătut, două zile la rând, ”recordul” infectării zilnice cu covid-19 - aproape 90.000 de cazuri sâmbătă -, iar peste 225.000 de americani au murit din cauza virusului.

”Avem vaccinurile, avem totul, dăm pagina. Chiar şi fără vaccinuri vom da pagina. Asta se va termina”, a respins Donald Trump într-un miting în statul New Hampshire.

În afară de contextul sanitar naţional, această polemică intervine în timp ce noul coronavirus afectează din nou Casa Albă, în anturajul vicepreşedintelui Mike Pence.

Şeful de cabinet al lui Pence "Mark Short şi alţi câţiva membri importanţi ai echipei vicepreşedintelui au luat (noul) coronavirus”, a confirmat Mark Meadows.

Mike Pence şi soţia sa au fost însă testaţi negativ cu covid-19. în calitate de ”personal indispensabil”, vicepreşedintele nu-şi va modifica însă agenda şi îşi va continua campania electorală, a anunţat un purtător de cuvânt.

”PRUDENŢĂ”

Casa Albă, foarte criticată din cauză că nu se poartă în continuare masca înăuntru, a devenit un focar de contaminare luna trecută, când 12 persoane - inclusiv preşedintele Donald Trump - s-au îmbolnăvit. Ele au asistat la o ceremonie în onoarea judecătoarei Amy Coney Barrett, nominalizată de către preşedintele republican în exerciţiu la Curtea Supremă.

Însă această polemică nu a împiedicat tabăra lui Trump să-şi intensifice atacurile asupra adversarului său Joe Biden care, din respect faţă de consemnele sanitare, duce o campanie mult mai puţin intensă decât miliardarul newyorkez.

Directorul comunicării echipei de campanie a lui Donald Trump Tim Murtaugh l-a atacat, la postul Fox News, pe democratul în vârstă de 77 de ani şi i-a pus la îndoială forma fizică.

Biden şi-a luat ”cinci zile pauză din cele şase” dinaintea dezbaterii prezidenţiale de joia trecută, a declarat el ironic.

”Preşedintele Trump a făcut mai multe în 47 de luni decât a făcut Joe Biden în 47 de ani de eşecuri”, a apreciat Tim Murtaugh.

Imediat după aceste declaraţii, în timp ce fostul vicepreşedinte democrat se întorcea de la o biserică situată în apropiere de locuinţa sa, la Wilmington, în Delaware, echipa sa de campanie a anunţat duminică presa că să nu aştepte niciun eveniment.

”Diferenţa între ceea ce facem noi şi ceea ce face Donald Trump este că noi că acţionăm cu prudenţă”, i-a replicat lui Murtaugh, la NBC, o reprezentată a campaniei lui Joe Biden Kate Bedingfield.

După o zi-maraton, sâmbătă, în care a fost în Florida, iar apoi a înlănţuit trei mitinguri în trei state şi s-a întors devreme la Casa Albă, miliardarul republican, în vârstă de 74 de ani, a plecat din nou în campanie, duminică, în New Hampshire şi Maine.

El are o strategie clară - să încerce să reediteze surpriza din 2016 prin ocuparea terenului, printr-o serie de deplasări, cu speranţa de a dezminţi încă o dată sondajele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.