Racla cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou a fost scoasă duminică din Catedrala Patriarhală, evenimentul fiind, deschis doar pelerinilor din Bucureşti şi cu adoptarea de măsuri stricte de igienă. Prefectul Traian Berbeceanu, instalat vineri în funcţie, s-a aflat în zona în care se adună pelerinii pentru a verifica respectarea tuturor măsurilior de distanţare şi sanitare pentru prevenirea răspândirii COVID-19 . De altfel, Patriarhia a anunţat încă de joi că sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, organizată în perioada 25 - 27 octombrie, va avea loc în condiţii de maximă precauţie, ordine şi protecţie, sub semnul respectării riguroase a normelor igienico-sanitare, impuse de starea de alertă în care se află acum municipiul Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pelerinii au urcat duminică dealul Patriarhiei, documentele fiindu-le verificate de jandarmi, pentru a vedea dacă locuiesc în Bucureşti, anul acesta, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, la sărbătoare putând participa doar bucureştenii.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

De asemenea, ei păstrează distanţa, stând la rând pentru a se închina la racla cu moaşte.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Racla este acoperită cu un material care permite igienizarea.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Prefectul Capitalei Traian Berbeceanu a fost prezent în zonă pentru a verifica respectarea măsurilor decise de autorităţi împreună cu reprezentanţii Patriarhiei Române.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Conform anunţului făcut deja de Patriarhie, credincioşii din Bucureşti care doresc să se închine la Sfintele Moaşte, o pot face în următoarele condiţii:

- accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aştepta una în spatele celeilalte, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;
- pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei distanţe;
- pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea normelor igienico-sanitare;
- se va crea un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie;
- voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

În contextul pandemiei, în vederea adecvării la contextul stării de alertă din Bucureşti şi pentru organizarea în condiţii de siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an, au fost luate mai multe măsuri speciale:
- renunţarea la procesiunea „Calea Sfinţilor” la care participau foarte mulţi preoţi şi credincioşi mireni;
- reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii;
- reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar 3 zile (25 - 27 octombrie);
- protejarea raclelor cu moaştele Sfinţilor cu un material care va permite o permanentă igienizare.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Programul liturgic:

Duminică, 25 octombrie, la ora 07.00, Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor suntscoase din Catedrala Patriarhală şi aşezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei alături de moaştele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie.

Între orele 9.00-12.30, este oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.

Luni, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 09.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Marţi, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 09.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei 3 episcopi vicari din Bucureşti, câţiva preoţi şi diaconi.

Pentru asigurarea respectării normelor sanitare cu privire la distanţarea fizică de 1,5 m, la slujbele oficiate în perioada 25 - 27 octombrie la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei vor putea participa maxim 200 de persoane.

Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârşitul zilei de 27 octombrie, după închinarea ultimului credincios.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.