Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko i-a spus secretarului de Stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, într-o discuţie telefonică, că Belarus şi Rusia sunt pregătite să răspundă împreună ameninţărilor externe, potrivit agenţiilor ruse de presă, care au citat presa de stat din Belarus, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lukaşenko, care rămâne la putere în pofida protestelor majore din ultimele săptămâni, care îi cer demisia, se confruntă cu persectiva unei greve naţionale, care ar putea începe luni, în urma unui ultimatum al liderilor din opoziţie.

Preşedintele nu a dat niciun semn că va ceda ultimatumului şi va demisiona. Protestele împotriva conducerii sale din ultimii 26 de ani au început în urma victoriei sale în alegeri, pe 9 august, despre care opozanţii săi afirmă că a fost obţinută prin fraudă.

Lukaşenko a încercat o apropiere de Occident în ultimii ani, iar Pompeo s-a deplasat în Belarus în luna februarie, pentru a normaliza legăturile. Dar criza de după alegeri l-a făcut pe Lukaşenko să se apropie din nou de aliatul său tradiţional, Rusia.

Washingtonul a impus sancţiuni unor oficiali din Belarus, în urma reprimării violente a demonstraţiilor de la Minsk şi din restul ţării.

Protestatarii au demonstrat din nou, sâmbătă, pe străzile din Minsk.

“Rusia nu se amestecă în afacerile interne din Belarus. În acelaşi timp, ţările sunt pregătite să răspundă împreună ameninţărilor externe care apar”, potrivit televiziunii de stat din Belarus, citată de agenţia de presă rusă Interfax.

”Potrivit opiniei comune, după vizita lui Pompeo la Minsk din luna februarie, situaţia s-a schimbat semnificativ, au apărut şi apar noi probleme”, a mai relatat televiziunea belarusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.