Secţiile de votare s-au deschis sâmbătă în Egipt pentru alegerile legislative care se anunţă fără emoţii pentru preşedintele Abdel Fattah al-Sissi, fostul general aflat la putere de şase ani, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape 63 de milioane de alegători, la o populaţie de 101 milioane, sunt aşteptaţi la vot. Ei trebuie să aleagă 568 din cei 596 de deputaţi. Restul de 28 vor fi numiţi de preşedinte, al cărui control în creştere asupra vieţii politice egiptene s-a tradus printr-o neutralizare aproape totală a opoziţiei.

Sâmbătă dimineaţă, secţiile de vot erau decorate în culori naţionale şi sub protecţia Poliţiei, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea egipteană. 

De mai multe săptămâni, postere gigantice cu chipurile candidaţilor, în jur de 4.000 de independenţi şi opt liste, au umplut oraşele egiptene. Candidaţii şi-au făcut campanie prin sms-uri şi înregistrări video online. 

Dat fiind numărul foarte limitat de candidaţi ai opoziţiei, victoria coaliţiei proguvernamentale conduse de partidul "Mostakbal Watan" (Viitorul unei naţiuni) nu este pusă sub semnul îndoielii.

Este vorba despre al doilea scrutin de acest tip de la sosirea în fruntea statului a generalului Abdel Fattah al-Sissi, devenit preşedinte în 2014. Votul va avea loc în două faze: prima, sâmbătă şi duminică, va acoperi 14 guvernorate, şi a doua, al începutul lui noiembrie, cele 13 rămase. Al doilea tur va avea loc în noiembrie şi decembrie. Milioane de egipteni care trăiesc în străinătate au fost invitaţi să voteze de miercuri. 

Rezultatele definitive vor fi aflate pe 14 decembrie şi noii deputaţi îşi vor prelua funcţiile în ianuarie 2021, la finalul mandatului actualului Parlament. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.