Deputatul PSD Nicuşor Halici a declarat că mai sunt şanse să fie amânate alegerile parlamentare şi să nu mai aibă loc pe 6 decembrie. El a adăugat că Guvernul şi specialiştii CNSU, INSP şi alţi experţi ar trebui să precizeze şi să decidă apoi când să se desfăşoare alegerile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Da, în opinia mea aceste alegeri nu ar trebui să aibă loc în 6 decembrie. Nu aş putea să vă spun când trebuie să aibă loc. Ar trebui să ne spună cei care gestionează această pandemiei. Dacă la începutul anului era acea simplă răceală care a dus la anularea alegerilor anticipate, care reprezenta 50, 70 sau 90, acum când avem 5.000 de cazuri pe zi, când avem o stare de alertă cu restricţii similare celor din starea de urgenţă, cred că ar trebui analizată mult mai atent problema. Am văzut o analiză a specialiştilor şi au spus foarte clar virusul se dezvoltă. La acest moment, dacă avem o persoană asimptomatică identificată, mai sunt 4-5 persoane care au virusul dar sunt asimptomatici. Sunt de fapt vreo 16.000 de cazuri. Mai rău că noi nu îi cunoaştem pe asimptomatici, care îşi continuă viaţa în condiţii normale, fără să ştie, dar pot răspândi virusul. Pe scurt incompetenţa de politruci a Guvernului”, a afirmat Nicuşor Halici, întrebat vineri la Parlament dacă ar trebui schimbat calendarul alegerilor parlamentare şi ele să nu se desfăşoare pe 6 decembrie.

Chestionat pe ce dată ar trebui să fie ţinute alegerile generale, Nicuşor Halici a răspuns: „Nu coordonăm, nu gestionăm, nu administrăm. Aici e vorba de INSP, e vorba de CNSU care gestionează monitorizează şi trebuie să propună soluţiile cele mai evidente şi mai aplicabile., Înţeleg că am depăşit 80% pragul de ocupare pe locurile ATI şi dacă mai venim şi cu alegeri s-ar putea să nu mai putem face faţă. Specialiştii care, pe lângă faptul că gesitonează pandemia, ar trebui să ne dea estimarea. Dar nu cred că o poate da nimeni la acest moment şi cred că nici în săptămânile următoare nu o poate da nimeni”.

Întrebat ce va face Parlamentul în legătură cu cererea de reexaminare a Legii prin care Legislativul decide data alegerilor generale şi nu Guvernul, Halici a replicat: „Nu ţine de mine, întâi trebuie să ajungă la preşedintele Senatului şi apoi al Camerei. Se respectă termenul dat de Birourile permanente în baza deciziei. Cred că mai sunt şanse să fie amânate alegerile sau să se găsească o soluţie astfel încât să nu mai punem şi mai mult în pericol viaţa românilor. Eu la asta mă aştept la instituţiile responsabile, pentru că ei trebuie să ne semnaleze pericolul, dar să ne spună şi dimensiunea lui”. 

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Parlamentului Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016.

Şeful statului apreciază că data alegerilor a fost stabilită de către Guvern, cu respectarea legilor, astfel încât să şină cont de data la care expiră mandatul actualului Parlament.

În plus, Iohannis apreciază că deja pentru unii cetăţeni „a debutat şi se află în derulare exerciţiul dreptului de a fi ales”, iar întreruperea acestui proces „s-ar putea constitui într-un abuz şi o vătămare a drepturilor electorale ale cetăţenilor români, şi în special a celor din diaspora, în privinţa cărora procedurile sunt deja declanşate şi se află în etape avansate”.

Premierul Ludovic Orban a afirmat vineri că pot fi organizate alegerile parlamentare pe 6 decembrie şi dacă sunt respectate regulile sanitare nu creşte riscul de răspândire a coronavirusului, lucru precizat şi de specialişti.

În schimb, Marcel Ciolacu a declarat că suntem la limita dezastrului sanitar şi a precizat că „Iohannis trebuie să renunţe la aura de «Otto cel Mare» şi să cheme urgent toate partidele la consultări, alături de cei mai buni specialişti pe sănătate pe care îi are România”. Liderul PSD mai spune că este rapid nevoie de un pact pentru sănătate, pe care toate partidele să şi-l asume ferm.

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a trecut de 200.000 după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunţat vineri 5.028 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2 - cel mai mare bilanţ zilnic de la declanşarea pandemiei. În ultimele 24 de ore a fost prelucrate 35.351 de teste.

De asemenea, s-au înregistrat şi 82 de decese, bilanţul fiind de 6.245. În prezent, 782 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă. Bucureştiul, care a trecut duminică de pragul de 3 în ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori, înregistrează o creştere a acestui indicator, la 3,33.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.