Joe Biden şi-a asumat un risc politic în cadrul ultimei sale dezbateri televizate cu Donald Trump, asumându-şi voinţa de a se îndepărta de industira petrolieră - de care depinde în mare parte economia mai multor state-cheie în alegerile prezidenţiale de peste 12 zile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă voi îndepărta treptat de industira petrolieră, da”, a declarat în  mod clar candidatul democrat la fotoliul de la Casa Albă.

”Voi opri, pentru că industria petrolieră poluează considerabil”, a insistat el, subliniind că aceasta este necesar să fie ”înlocuită în timp cu energii regenerabile”.

”Asta e o declaraţie e cinste”, i-a replicat Donald Trump, luând ca martori alegătorii mai multe state industriale.

”El distruge industria petrolieră. Vă veţi aminti în Texas,. Vă veţi aminti în Pennsylvania, în Oklahoma, în Ohio?”, a întrebat el.

”DEZASTRU ECONOMIC”

Fostul om de afaceri newyorkez a catalogat drept un ”dezastru economic” planul în domeniul protecţiei mediului al adversarului său.

Democraţii ”vor să distrugă imobilele pentru a reduce mărimea ferestrelor”, a ironizat el. ”Dacă ar fi după ei, n-ar mai fi nici măcarferestre”.

ENERGIE EOLIANĂ PREA SCUMPĂ

Donald Trump a acuzat de asemenea energia eoliană că este ”extrem de costisitoare” şi ”foarte intermitentă” şi că ”ucide toate păsăsrile”.

El a denunţat de asemenea ostilitatea adversarului său faţă de gazul de şist - o industrie de care depind numeroase locuri de muncă în Pennsylvania, un stat-pivot pe care cei doi candidaţi şi-l dispută aprig.

MODIFICĂRI CLIMATICE

Născut în Pennsylvania, Joe Biden a repetat că nu intenţionează să interzică exploatarea gazelor de şist, ci doar să blocheze eliberarea unor noi permise pe terenuri care aparţin statului.

Modificările climatice sunt ”o ameninţare existenţială la adresa omenirii”, a avertizat el. ”Avem obligaţia morală să ne ocupăm de acest lucru”.

ACORDUL DE LA PARIS

Fostul vicepreşedinte american s-a angajat ca, în cazul unei victorii la 3 noiembrie, Statele Unite să reintre cât mai rapid în cadrul Acordului de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice.

Donald Trump a retras Statele Unite din acord, apreciind că ţara este tratată în mod nedrept faţă de alte ţări mari poluatoare.

”Uitaţi-vă cât de dezgustător este în China. Uitaţi-vă în Rusia, uitaţi-vă în India. este dezgustător. Aerul este dezgustător”, a denunţat locatarul Casei Albe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.