Camera Deputaţilor spaniolă a respins joi - cu o majoritate zdrobitoare. cu voturile opoziţiei conservatoare - o moţiune de cenzură depusă de Partidul Vox (extremă dreapta) împotriva Guvernului socialistului Pedro Sanchez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiativa, menită să doboare Guvernul de stânga, a fost susţinută de doar 52 de voturi - ale deputaţilor Vox -, iar ceilalţi 298 de deputaţi au votat împotriva acesteia, inclusiv cei 88 de deputaţi ai Partidului Popular (PP, dreapta), principalul partid din opoziţie.

”Votăm «nu» pentru că spunem «nu» rupturii pe care o căutaţi, «nu» polarizării de care aveţi nevoie”, a tunat liderul PP Pablo Casado, adresându-i-se liderului Vox Santiago Abascal.

Pablo Casado a pus astfel capăt îndoielii pe care PP o lăsa să planeze asupra votului său, şi anume o abţinere - pentru a nu se rupe de electoratul Vox, care provine în bună parte din PP - sau un vot alături de Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) şi de aliatul acestuia, Podemos (stânga radicală), pentru a se distanţa în mod clar de extrema dreaptă.

Însă liderul PP a menajat şi chiar a flatat electoratul partidului de extremă dreapta.

Vox continuă să atragă voci din PP, de mai mulţi ani, şi a devenit a treia forţă politică din ţară în alegerile legislative din noiembrie 2019.

Relaţiile ambigue ale PP cu Vox sunt ilustrate de faptul că s-a aliat cu acest partid în cadrul unor coaliţii prin care guvernează în trei regiuni autonome din ţară, dintre care cea mai importantă este regiunea Madrid.

Pablo Casado a subliniat asupra ”respectului” faţă de alegătorii Vox care, afirmă el, ”nu merită să fie folosiţi într-o strategie care îndepărtează proiectele alternanţei” pe care le are PP.

”Populism pur. Cu cât Spaniei îi este mai rău, cu atât mai bine vă este vouă”, a declarat el, acuzând Vox că  este ”colacul de salvare” al Guvernului Snachez şi că afectează şansele PP de a ajunge la putere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.