Avertizorul de integritate Edward Snowden - un fost consultant al serviciilor americane de infornaţii căutat de Washington - a obţinut titlul de rezident permanent în Rusia, unde s-a refugiat din 2013, a anunţat joi avocatul său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Serviciile de migraţie din Rusia i-au acordat azi (joi) lui Snowden un titlu de rezident permanent”, a declarat pentru agenţia rusă de presă Interfax avocatul fostului angajat al Agenţiei Naţionale americane de Securitate (NSA) Anatoli Kucerena.

Anatoli Kucerena a declarat pentru AFP că permisul de sejur al lui Snowden a fost prelungit pe o perioadă nedeterminată şi a precizat că acest lucru a fost posibil în urma unei modificări recente a legii ruse a imigraţiei.

Cererea a fost depusă în aprilie, însă examinarea acesteia a fost întârziată din cauza pandemiei covid-19, a precizat el.

Edward Snowden a beneficiat, până acum, iniţial de un drept la azil de un an, iar apoi de un permis de reşedinţă de trei ani, prelungit în 2017.

Fostul consultant a părăsit Statele Unite după ce a transmis presei zeci de mi de documente care dovedesc amploarea  activităţilor NSA şi demonstrează cât de extinsă este supravegherea electronică a Washingtonului.

Edward Snowden, căruia i s-a anulat paşaportul american la cererea Washingtonului, se afla la Moscova în mai 2013, după ce a plecat de la Hong Kong, cu intenţia de a se refugia în America Latină.

El s-a trezit blocat în Rusia, unde a obţinut azil.

Dezvăluirile lui Edward Snowden au provocat tensiuni foarte puternice între Statele Unite şi aliaţii lor, iar decizia autorităţilor ruse de a-i acorda un permis de şedere a înfuriat Washingtonul.

În august, preşedintele american Donald Trump anunţa că ”aruncă o privire” posibilităţii de a-l graţia pe Edward Snowden, care este inculpat de ”spionaj” în ţara sa şi riscă până la 30 de ani de închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.