Fostul preşedinte american Barack Obama îi îndeamnă pe democraţi să nu dea dovadă de complezenţă şi să se mobilizeze în masă, pentru a-i permite lui Joe Biden să-l înfrângă pe Donald Trump în alegerile de la 3 noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu mă interesează sondajele”, a tunat Obama la Philadelphia, amintind că ele i-au fost favorabile în 2016 lui Hillary Clinton înaintea înfrângerii sale-surpriză.

”Mulţi oameni au rămas acasă, au fost leneşi şi complezenţi”, a subliniat el. ”Nu de această dată! Nu în aceste alegeri!”, a subliniat el miercuri, cu 13 zile înainte de alegeri.

Într-un rechizitoriu usturător împotriva succesorului său, Barack Obama a denunţat un preşedinte care s-a arătat incapabil să-şi ia funcţia ”în serios”.

”Să tweetezi uitându-te la televizor nu rezolvă problemele”, a tunat el la aqcest miting "drive in", în faţa simpatizanţilor, la bordul maşinilor lor, din cauza pandemiei covid-19.

Barack Obama s-a întors la lumina zilei după nouă luni de campanie virtuală - însă Joe Biden nu a avut nimic nimic, a treia zi cnsecutiv, în programul său public.

Donald Trump continua să străbată Statele Unite, cu o zi înainte de ultima dezbatere, foarte aşteptată, între cei doi candidaţi la fotoliul de la Casa Albă.

Este o deosebire frapantă - şi rară - atât de aproape de data alegerilor.

”INCOMPETENŢĂ ŞI DEZINFORMARE”

Cu peste 221.000 de morţi din cauza covid-19, Statele Unite afişează cel mai grav bilanţ din lume al unei singure ţări.

”Pandemia ar fi fost dificilă pentru orice preşedinte”, a recunoscut Barack Obama.

”Dar (având în vedere) nivelul incompetenţei şi dezinformării, mulţi oameni poate că nu ar fi murit, dacă n-am fi făcut decât lucrurile evidente...”, a tunat el, afirmând că Joe Biden şi partenera sa de cursă Kamala Harris ar fi capabili ”să gestioneze această pandemie în mod mai eficient”.

”Foştii preşedinţi nu se amestecă de obicei prea mult în politică”, a declarat la CNN David Axelrod, un fost consilier al lui Barack Obama, referitor la acest miting. ”Cred că aceasta era şi intenţia sa, însă Trump a schimbat datele”.

40 DE MILIOANE DE BULETINE DE VOT EXPRIMATE

Peste 40 de milioane de americani au votat deja prin corespondenţă sau în persoană - reprezentând 30% din prezenţa totală din 2016 -, potrivit organizaţiei independente Elections Project.

Donald Trump a obţinut victoria, în 2016, cu un scor extrem de strâns în Pennsylvania, un stat care poate fi crucial în rezultate în acest an, în care a fost din nou marţi seara.

”Tot ceea ce (Biden) este să stea acasă”, a declarat ironic miliardarul republican pe scenă la Erie. Şi-a lua ”cinci zile” pauză, a exagerat el în faţa susţinătorilor săi, care râdeau în hohote.

Furtunosul preşedinte în vârstă de 74 de ani, care şi-a revenit recent după ce s-a îmbolnăvit de covid-19, şi-a făcut campanie miercuri seara la Gastonia, în North Carolina, alt stat-cheie.

În urma unei deplasări în North Carolina, duminică, Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, s-a întors în fieful său, la Wilmington, în Delaware.

El a salutat forografi, luni, în timp ce se ducea la un interviu, însă a rămas, de atunci, departe de jurnalişti, deşi a acordat interviuri presei locale din state-cheie.

ULTIMA DEZBATERE

Candidatul democrat se reîntâlneşte joi cu Donald Trump în ultimul lor duel televizat, la Nashville, în Tennessee. Prima lor dezbatere, la sfârşitul lui septembrie, s-a transformat într-un meci de box.

Iar nimic nu arată că tonul ar fi, şi de acastă dată, mai puţin agresiv.

Republicanul şi-a intensificat atacurile personale la adresa adversarului său democrat. El subliniază de mai multe săptămâni - fără elemente concrete în sprijin - că familia Biden este o ”întreprindere criminală”.

Unghiul său de atac vizează afacerile lui Hunter Biden în Ucraina şi China, în timpce tatăl său, Joe Biden, era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017).

Foarte sensibil la atacuri care-i vizează familia, care-l irită uneori, Joe Biden se pregăteşte în vederea acestor lovituri la care se aşteaptă.

În vederea evitării haosului primei lor întâlniri, microfoanele celor doi candidaţi vot fi ”tăiate” în timp ce nu voravea cuvântul în ultima dezbatere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.