Şapte persoane - inclusiv doi minori de 14 şi 15 ani - au fost deferite justiţiei în vederea unei proceduri judiciare cu privire la ”complicitate la asasinat în legătură cu o întreprindere teroristă, complicitate la asasinarea unei persoane depozitare a autorităţii publice şi asociere de răufăcători teroristă”, a anunţat miercuri, la cinci zile după decapitarea profesorului Samuel Paty, procurorul Republicii Jean-François Ricard, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teroristul Abdullakh Anzorov a mituit doi elevi, cărora le-a propus între 300 şi 350 de euro, a dezvăluit procurorul antiterorist.

El le-a spus că vrea ”să-l filmeze pe profesor, pentru a-l obliga să ceară iertare cu privire la caricatura profetului” Mahomed, dar şi pentru ”a-l umili şi a-l lovi”.

CONTACTE TELEFONICE ŞI SCRISE

Procurorul a anunţat, de asemenea, că mai multe contacte telefomnice şi scrise au avut loc între terorist şi tatăl unei eleve, Brahim C., care a postat o înregistrare video pe reţele de socializare prin care îndemna la o mobilizare împotriva lui Samuel Paty, în urma unui curs despre caricaturile profetului Mahomed din revista satirică Charlie Hebdo, la care, afirma el, a asistat şi fiica sa.

”Este clar că profesorul era desemnat drept o ţintă pe reţele de socializare”, a subliniat procurorul.

”Ancheta a demonstrat că polemica declanşată de către acest (tată) avea la bază fapte inexacte”, a spus Jean-François Ricard.

Fiica lui Brahim C. nu a participat la cursul de educaţie civică al lui Samuel Paty.

Excluderea elevei nu avea nimic a face cu cursul profesorului decapitat, ci cu probleme de comportament ale elevei.

De asemenea, eleva nu făcea parte din clasa a patra, care a asistat la cursul despre libertatea de exprimare de la 5 octombrie al lui Samuel Paty.

CHARLIE HEBDO

Procurorul a confirmat de asemenea faptul că asasinarea lui Samuel Paty face parte dintr-un ”context de apeluri la crime” lansat după republicarea caricaturilor lui Mahomed de către săptămânalul satiric Charlie Hebdo, la începutul lui septembrie, înainte de începutul procesului atentatelor de la 15 ianuarie 2015, la Paris.

Jean-François Ricard a evocat atacul cu satârul comis la 25 septembrie în faţa fostului sediu al Charlie Hebdo, şi ”trei comunicări” ale grupării teroriste Al-Qaida şi ale aripii sale yemenite, care îndemnau la ”uciderea” celor care s-au aflat la originea redifuzării acestor desene.

Ancheta cu privire la ”complicitate la asasinat terorist” îi vizează, aşadar pe Brahim C. şi pe activistul islamist radical Abdelhakim Sefrioui, care ”respinge orice responsabilitate în trecerea la fapte a atacatorului”.

MESAJAUDIO ÎN RUSĂ

În fine, teroristul a postat pe reţele de socializare un mesaj audio în limba rusă, după care a postat fotografia victimei sale, a declarat o sursă apropiată dosarului pentru AFP.

În acest mesaj, autentificat de către sursă şi de care AFP are cunoştinţă, Abdullakh Anzorov declară, într-o rusă ezitantă, că l-a ”răzbunat pe profet”, reproşând profesorului de istorie-geografie faptul că l-a ”arătat în mod insultător”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.