Grupurile parlamentare ale USR vor sesiza la CCR numirile făcute marţi de Parlament la Consiliul Legislativ, întrucât candidaţii nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea preşedintelui şi a preşedinţilor de secţii se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, mai precizează Dan Barna. Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a anunţat că grupurile parlamentare ale partidului vor ataca la Curtea Constituţională numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Plenul reunit a votat numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
CITEȘTE ȘI Liderul deputaţilor PNL anunţă că şi liberalii vor ataca la CCR numirea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ
„Grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituţională pentru invalidarea numirilor făcute ieri de parlament, întrucât candidaţii nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege. Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea preşedintelui şi a preşedinţilor de secţii se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenţi, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi cel puţin”, a scris Dan Barna miercuri pe Facebook.
 
Barna precizează că USR a propus PNL marţi să boicoteze şedinţa plenului reunit pentru a bloca numirea lui Florin Iordache, însă Florin Roman a respins propunerea şi a spus că PNL va avea 113 parlamentari care să îl voteze pe Augustin Zegrean.
 
„Ieri, USR a propus PNL boicotarea şedinţei pentru a bloca numirea lui Florin Iordache preşedinte al Consiliului Legislativ, dar liderul deputaţilor PNL Florin Roman a respins propunerea şi s-a lăudat că partidul său va avea 113 parlamentari la vot ca să îl voteze pe Augustin Zegrean. Au venit doar 36. Dintre care 8 foşti traseişti PSD-ALDE: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Ioan Balint, Remus Borza (deputaţi), Gioancă Eugen, Marius Nicoară, Ioan Talpoş (senatori). Din cei 36, 16 au votat cu Florin Iordache”, precizează Barna. 
 
Liderul USR a amintit şi de proiectul de lege al senatoarei Florina Presadă, depus în procedură de urgenţă la Camera Deputaţilor, care propune limitarea mandatului preşedintelui Consiliului Legislativ la 5 ani.
 
„USR depune şi un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum şi o procedură de revocare Ca şi în alte situaţii în care USR a făcut eforturi să repare dezastrele produse de majoritatea parlamentară, ne aşteptăm ca toţi deputaţii şi senatorii cu un minim de decenţă să se alăture acestui demers. Avem patru ani de luptă fără menajamente cu PSD, avatarurile şi colaboratorii lui făţisi sau ascunşi. Nimic nu s-a schimbat şi nici nu se va schimba prea curând. Suntem adversarul declarat şi hotărât al pesedismului în toate formele lui şi aşa rămânem”, a conchis Dan Barna.
 
Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Votul a fost secret, cu buletine.
 
Au fost 185 de voturi „pentru” şi 43 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR, a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi „împotrivă”, iar fostul judecător al CCR Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”.

Pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost votat George Edward Dircă, senator USR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.