Guvernul britanic nu vede de ce să continue să negocieze cu Uniunea Europeană (UE), atât timp cât aceasta nu consideră Regatul Unit un stat suveran, a declarat marţi subsecretarul de stat britanic al Industriei Nadhim Zahawi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Încercăm să încheiem un acord” cu privire la viitoarea relaţie comercială între cele două părţi, însă UE ”trebuie să negocieze cu noi ca stat suveran”, a subliniat la Sky News Nadhim Zahawi.

”Atât timp cât voi nu spuneţi foarte clar că sunteţi pregătiţi să negociaţi cu noi de la egal la egal, ca şi cu un stat suveran, nu serveşte la nimic să spuneţi din vârful buzelor «vom intensifica» negocierile”, a denunţat el.

După ce cele două tabere s-au acuzat reciproc în weekend de un eventual eşec al negocierilor, iar negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier şi omologul său britanic David Frost au acceptat să lucreze la texte juridice - o cerere a Londrei - în vederea relansării negocierilor.

Cele două părţi au evocat luni o zi ”constructivă”.

Pe de altă parte, Londra a reiterat luni că reluarea negocierilor comerciale post-Brexit cu UE ”nu are sens” dacă Cei 27 nu-şi schimbă poziţia, declarându-se totodată deschisă unei ”intensificări” propuse de Bruxelles, relatează AFP.

Summitul UE de săptămâna trecută ”nu a lăsat nicio bază în vederea găsirii unui acord”, a apreciat în Parlament ministrul de stat Michael Gove, însărcinat cu coordonarea acţiunii guvernamentale.

”Nu are niciun sens să continuăm să negociem. Atât timp cât UE îşi menţine poziţia, asemenea discuţii nu au niciun sens”, a subliniat el.

Gove a declarat însă că ”salută” declaraţiile lui Michel Barnier, care s-a declarat, într-un mesaj postat peTwitter, ”disponibil la o intensificare a discuţiilor (...) privind baza textelor juridice”.

”Evident, trebuie să ne asigurăm că lucrăm pe baza intensificării pe care o propun ei”, a declarat Michael Gove.

”Eu prefer să privesc viitorul cu optimism decât să mă uit în urmă cu furie”, a adugat numărul doi în Guvernul lui Boris Johnson.

Negocierile comerciale, deja tensionate, s-au tensionat şi mai mult joi, când Cei 27, reuniţi în summit, au cerut concesii Londrei şi au anunţat că vor să continue negoierile în vederea încheierii unui acord de liber-schimb până la sfârşitul anului, când reglementările europene încetează să se mai aplice în regatul Unit.

Boris Johnson aprecia vineri că negocierile ”s-au terminat” în cazul în care UE nu-şi ”schimbă în mod fundamental” abordarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.