Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că alegerile parlamentare au fost stabilite conform legii şi vor avea loc în 6 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Iohannis a fost întrebat, luni, în conferinţa de presă, ce se va întâmpla cu alegerile parlamentare, în contextul în care numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut în mai multe judeţe, iar liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că îşi doreşte consultări la Cotroceni pentru stabilirea datei.
 
"Alegerile parlamentare au fost stabilite conform legii şi vor avea loc pe 6 decembrie, iar în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei Parlamentul a aprobat Legea 55 şi autorităţile împreună cu Guvernul gestionează acest proces", a răspuns Iohannis.

Curtea Constituţională motivează în decizia de respingere a sesizării preşedintelui Klaus Iohannis şi cea a Executivului la legea prin care Parlamentul stabileşte data alegerilor parlamentare şi nu Guvernul, că „stabilirea datei alegerilor după expirarea mandatului Parlamentului se face prin lege organică, iar înainte de expirarea mandatului Parlamentului, prin lege ordinară”. Hotărârea Guvernului care stabileşte data alegerilor pe 6 decembrie, deşi a fost emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă, îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a actului normativ criticat şi anume legea care spune că Parlamentul decide data alegerilor generale şi nu Executivul, mai arată judecătorii CCR în motivare. 

Premierul Ludovic Orban a declarat că s-au stabilit alegerile parlamentare pentru data de 6 decembrie, în baza prevederilor constituţionale şi în baza legislaţiei în vigoare. Orban a criticat deciziile Curţii Constituţionale şi a arătat că trebuie schimbată componenţa acesteia, pentru a elimina „politrucii”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.