Profesorul Alexandru Rafila consideră că, în ceea ce priveşte criza epidemiologică din România „controlul este în pericol să fie pierdut”, afirmând că, dincolo de creşterea numărului de cazuri, în viaţa reală ne confruntăm cu situaţii foarte dificile, în care multe persoane bolnave nu au acces la un diagnostic la timp, nu au acces la un transfer într-o unitate medicală la timp. El explică numărul mare de decese asociate COVID-19 din România prin faptul că nu există „o uniformitate” în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Situaţia nu este ţinută sub control sau, să nu dăm o tentă care ar putea fi considerată politică: controlul este în pericol să fie pierdut. Dincolo de creşterea numărului de cazuri, în viaţa reală ne confruntăm cu situaţii foarte dificile, în care multe persoane  bolnave nu au acces la un diagnostic la timp, nu au acces la un transfer într-o unitate medicală la timp şi lucrurile astea, dacă acum sunt sporadice, pot deveni o regulă”, a declarat Alexandru Rafila într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24.
El susţine că atunci când acest lucru se va întâmpla, „atunci oamenii cred că mulţi se vor speria, mulţi se vor revolta şi lucrul ăsta ar trebuie evitat tocmai ca să nu aibă impact politic”
Rafila a dat exemplul părinţilor unui cunoscut din judeţul Prahova, oameni de peste 80 de ani, cu febră, care au aşteptat două zile să vină ambulanţa şi alte două să primească rezultatele testelor pentru depistarea COVID-19.
„Sunt lucruri care sunt serioase, se întâmplă în mai multe locuri din ţară, nu spun că e generalizat, dar ele sunt în mod evident îngrijorătoare şi pot să devină ameninţătoare  de viaţă”, a adăugat Rafila.
El spune că situaţiile de „confuzie şi imposibilitate de a acorda asistenţă medicală” pot deveni o regulă.
„Nu putem să mizăm doar pe rezistenţa naturală a românilor” a afirmat Alexandru Rafila.
Întrebat de ce se moare în România, medicul a replicat: „Opinia mea este că este o lipsă de uniformitate a instituţiilor medicale care acordă asistenţă pacienţilor infectaţi COVID”.
Întrebat dacă această afirmaţie presupune că sunt zone în România în care şansele de supravieţuire ale pacienţilor sunt mai mari, Rafila a răspuns: „Exact”.
În acest context, Alexandru Rafila susţine că, deşi există un protocol pentru tratarea cazurilor, „niciodată nu o să putem discuta de asigurarea condiţiilor de asistenţă medicală spitalicească” uniformă de la o localitate la alta, dar şi că „există diferenţe notabile şi din punct de vedere al resursei umane disponibile calificate din sistemul sanitar”.
El consideră că „fiecare dintre pacienţii infectaţi COVID-19 ar trebui să fie obiectul unei analize după anumiţi indicatori”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.