Europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache a afirmat că judecătorii CCR a găsit de cuviinţă să resping Legea care înfiinţează DNA al pădurilor pe motiv că actul normativ nu ar specifica sursa de finanţare, însă Curtea nu a văzut că „majoritatea paralmentară a PSD a adoptat zeci de legi într-un orb bugetar total”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Un «headline» din presă mi-a atras atenţia: CCR a publicat motivarea deciziei de respingere a DNA-ului pădurilor! Surpriza: motivul e lipsa indicării unei surse certe de finanţare! Majoritatea parlamentară PSD a adoptat zeci şi zeci de legi într-un orb bugetar total, unele dintre ele cu grevarea unor proporţii covârşitoare ale bugetului de stat. CCR nu le-a văzut pe acelea. Dar iată că au găsit de cuviinţă să respingă DNA-ul pădurilor pe acest motiv, o structură menită să dea coerenţă acţiunii statului de luptă împotriva defrişărilor ilegale din pădurile ţării. În 2016, m-am dus la Ministerul de Interne cu trei priorităţi, pe care mi le-am asumat în prima conferinţă de presă din ziua învestiturii: alegeri corecte şi bine organizate, reorganizarea DIPI şi combaterea tăierilor ilegale de pădure. Am impus atunci controale încrucişate în toată ţara, cu echipe mixte care se „păzeau” unii pe alţii sau, mai bine spus, unii de alţii. Rezultatele s-au văzut imediat: în fiecare zi erau detectate fie locuri în care se tăia ilegal, fie transporturi ilegale de masă lemnoasă, numărul de sesizări între organele implicate a crescut, iar preţul lemnului de foc a luat-o în sus tocmai pentru că nu se mai găsea pe piaţă lemnul ilegal”, a scris Dragoş Tudorache vineri pe Facebook. 
 
El a adăugat că reforma CCR este urgenţă, în contextul în care Curtea a devenit „atât de făţiş partinică politic”.
 
„Sunt multe de făcut pe zona de protejare a pădurilor, inclusiv prin a asigura o alternativă viabilă milioanelor de români care se încălzesc în continuare cu lemne. Dar preocuparea de astăzi e legată mai degrabă de această Curte Constituţională, devenita atât de făţiş partinică politic, incapabilă să îşi mai satisfacă de o manieră rezonabilă rolul său constituţional de arbitru între puterile statului. Îmi cântăresc bine cuvintele, pentru că nu vreau să slăbesc în niciun fel autoritatea instituţiilor noastre fundamentale. Dar chiar cred că reforma constituţională - şi, în cadrul ei, reforma CCR - devine cât se poate de urgentă. Am propus deja liniile mari de direcţie pentru o asemenea reformă, tot ce sper este ca preşedintele şi viitorii noştri parteneri la guvernare să înţeleagă la fel sensul urgenţei acestei reforme şi conţinutul său”, a conchis Tudorache.
 
Curtea Constituţională a motivat, vineri, decizia prin care a admis sesizarea Guvernului pe legea USR care prevede înfiinţarea DNA al pădurilor. Judecătorii CCR argumentează că actul normativ a fost adoptat de Parlament are o sursă de finanţare incertă, lucru care încalcă prevederile constituţionale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.