O serie de hărţi speologice ale Şurei Mari, documente cartografice care atestă diverse etape din procesul de realizare a hărţilor, fragmente de roci, fotografii şi filme, obiecte specifice explorării speologice (busolă geologică, clinometru) vor putea fi văzute din 21 octombrie la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia temporară "Peştera Şura Mare. Povestea unei explorări continue" este organizată de Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi în colaborare cu Institutul Român de Speologie „Emil Racoviţă” (ISER), Asociaţia Speologică „Focul Viu” şi Grupul de Explorări Subacvatice şi Speologice (GESS). 

Expoziţia este organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Institutului Român de Speologie „Emil Racoviţă” şi prezintă în premieră publicului o serie de hărţi speologice ale Şurei Mari, documente cartografice care atestă diverse etape din procesul de realizare a hărţilor, fragmente de roci, fotografiişifilme, obiectespecificeexplorăriispeologice (busolăgeologică, clinometru, etc).

Expoziţia este deschisă în perioada 21 octombrie-22 noiembrie, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10.00 - 18.00. Preţ bilet: 5 lei (tarif întreg). 

Ce este o peşteră? Cum arată o peşteră? Acestea sunt doar două dintre întrebările la care îşi propune să răspundă această expoziţie, cu ajutorul celor trei curatori: Ştefan Ungureanu - speolog, Asociaţia Focul Viu, Mihai Hristescu - speolog, Asociaţia Focul Viu şi Alexandra Hillebrand-Voiculescu - cercetător, ISER & GESS.

Speologia este ştiinţa cercetării complexe a peşterilor. Explorarea oricărei peşteri începe cu cartografierea, deci cu realizarea hărţii acesteia.Metodele de cartografiere sunt în continuă schimbare, pe măsura progresului tehnic, dar procesul de cartografiere rămâne mereu laborios, adeseori periculos, necesită răbdare, rigurozitate, bună condiţie fizică şi nu în ultimul rând curaj.

Expoziţia îşi propune ilustrarea acestui proces, pornind de la un caz unic, peştera Şura Mare. Situată în satul Ohaba Ponor din comuna Pui, judeţul Hunedoara, peştera Şura Mare este cunoscută din timpuri străvechi, în interiorul ei fiind descoperite artefacte datând din perioada neolitică. Explorarea ei ştiinţifică a început însă târziu, la începutul secolului al XX-lea şi este încă în plină desfăşurare; noi şi noi galerii se descoperă în continuare de către speologi profesionişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.