Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat că PSD vrea să dea încă o lovitură pe final de mandat şi vor să îngreuneze accesul cetăţenilor la informaţiile publice. El spune că proiectul care modifică Legea privind liberul acces la informaţiile publice este semnat de social-democraţi şi de Florin Roman „care a trecut în doar două zile un proiect care adaugă diurne de cazare şi transport şi locuinţă de serviciu pentru bugetarii de lux (cu salarii de peste 10.000 de euro net pe lună) care conduc ASF”. Liderul deputaţilor PNL a anunţat că îşi retrage semnătura de pe iniţiativă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Încă o lovitură pe final de mandat şi pe repede înainte, parlamentarii vor să ne îngreuneze accesul la informaţii publice. Se pare că românii nu sunt buni decât să muncească şi să plătească taxe şi impozite, nu şi să afle ce se întâmplă cu banii după ce îi ia statul. Cel mai tare este, însă, justificarea din expunerea de motive. Oamenii sunt disperaţi că li se cer informaţii de către „diverse ONG-uri” şi, ţineţi-vă bine, „postaci pe facebook”. Efectiv aşa au scris în expunerea de motive. Zic că informaţiile publice sunt cerute pentru a „şantaja”, a „ameninţa”, a „hărţui” şi a „provoca scandaluri publice”. Deci scandalul nu este că ei fură şi îşi bat joc de banii contribuabililor. Scandalul este că se află. Ce face concret proiectul? Instituie o taxă pentru cererile de informaţii - fără o grilă sau ceva praguri minime sau maxime. Taxa se va stabili prin act administrativ. Practic instituţiile statului pot pune o taxă mare ca să descurajeze cererile de informaţii. Dar legea nu se opreşte aici. Mai instituie şi cazuri generalizate de refuz, ambigue si largi, astfel încât să se poată refuza uşor accesul la informaţii. Adevărul este că la cât se fură şi se risipeşte la stat, cred şi eu că le e frică să aflăm uşor informaţii”, a scris Claudiu Năsui vineri pe Facebook. 
 
El se întreabă care e urgenţa iniţiative legislative, în contextul în care a fost înregistrată la Senat în procedură de urgenţă.
 
„Chiar azi am aflat de Compania de „Centrul Naţional de Învăţământ Turistic”. O instituţie de stat cu 30 de angajaţi şi zero activitate din 2002. Subordonată ministerului Economiei şi plătită evident din banii contribuabililor. Au în raportul anual câte 1-2 cursuri de calificare bucătar cofetar şi atât. Dar să revenim la proiect. Proiectul a fost depus ieri în procedură de urgenţă. Care e urgenţa? Să nu mai aflăm noi ce se întâmplă la stat”, a completat Năsui.
 
„Este semnat de 4 PSD-işti şi de... domnul Florin Roman, liderul grupului PNL. Acelaşi domn Roman care a trecut în doar două zile un proiect care adaugă diurne de cazare şi transport şi locuinţă de serviciu pentru bugetarii de lux (cu salarii de peste 10.000 de euro net pe lună) care conduc ASF. Sper ca de data aceasta sa-şi retragă semnătura de pe acest proiect ruşinos. Sunt curios dacă şi acest proiect va trece tot în câteva zile prin parlament. Nu de alta dar arată bine structura priorităţilor PNL şi PSD în timp de pandemie”, a conchis Năsui.
 
Patru deputaţi PSD Cladiu-Augustin Ilişanu, Vlad Bonteaz, Eliza-Mădălina Ştefănescu, George-Gabriel Vişan au depus la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege care prevede că instituţiile publice pot refuza motivat comunicarea informaţiilorr, dacă acestea sunt solicitate cu rea-credinţă. Liderul deputaţilor PNL Florin Roman semnase propunerea legislativă ca iniţiator însă vineri a anunţat că îşi va retrage semnătura şi a precizat că PNL nu va vota acest proiect care modifică Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.