Parlamentul European lansează vineri Premiul „Caruana Galizia” pentru jurnalism, cu ocazia comemorării a trei ani de la asasinarea ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiul, lansat în memoria jurnalistei de investigaţii care a fost ucisă în Malta, va recompensa jurnalismul care reflectă principiile şi valorile UE.

Lansarea va avea loc online, vineri, începând cu ora României 13.00, pe pagina de Facebook a PE.

Evenimentul va fi deschis de Heidi Hautala (Verzi/ALE, Finlanda), vicepreşedinta Parlamentului European, şi de David Casa (PPE, Malta), deputat în Parlamentul European, cărora li se va alătura, din Malta, fiul jurnalistei ucise, Andrew Caruana Galizia.

Vorbitorii vor primi, de asemenea, întrebări în direct de la public.

Scopul premiului este de a recunoaşte jurnalismul de excepţie care reflectă principiile şi valorile Uniunii Europene, consacrate în Carta europeană a drepturilor omului. Parlamentul European consideră că protecţia libertăţii presei în întreaga lume şi, în special, a jurnaliştilor de investigaţie, în exercitarea atribuţiilor lor, este în interesul vital al societăţilor democratice.

Chiar dacă premiul este iniţiat şi sprijinit de Parlament, pentru a proteja independenţa premiului şi activitatea mass-mediei, premiul va fi gestionat de un partener mass-media independent cu sediul în UE.

Parlamentul European urmează să iniţieze procesul de selecţie a unei organizaţii independente care va stabili criteriile detaliate şi va decide cu privire la juriul pentru desemnarea acestui premiu. Înainte de sfârşitul anului 2020, va fi lansată o procedură de ofertare pentru selectarea unei astfel de organizaţii.

Cererea de candidaturi va fi lansată în jurul datei de 3 martie 2021 - Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Ceremonia anuală de decernare a premiilor va avea loc în fiecare an în jurul datei aniversare a asasinării jurnalistei.

Daphne Caruana Galizia a fost o jurnalistă de investigaţie anticorupţie din Malta care a fost ucisă într-un atac cu maşină capcană pe 16 octombrie 2017. Ea s-a concentrat pe jurnalismul de investigaţie, pe raportarea cu privire la corupţia guvernului, pe acuzaţii de spălare de bani şi de crimă organizată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.