Marcel Ciolacu a declarat că atributul organizării alegerilor revine Guvernului şi mai nou şi preşedintelui Klaus Iohannis care vrea acest scrutin pe 6 decembrie, pentru a avea un Parlament legitim. Liderul PSD a adăugat că „nu poţi să să discuţi despre un Parlament legitim când ai peste 4.000 de infectări, pentru că nu vine lumea la vot”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu, acum nu pot pentru că legea nu a fost încă promulgată. Haideţi să vedem. Iarăşi am o promisiune foarte clară – voi respecta legislaţia în vigoare şi deciziile CCR. Nu le discut. Le pun în aplicare. Cereţi ca Opoziţia să decidă ce se întâmplă cu alegerile. Oameni buni, trăim într-o democraţie normală şi într-un stat european. Atributul organizării alegerilor şi responsabilitatea la toate aceste alegeri este a Guvernului şi mai nou a preşedintelui României care îşi doreşte aceste alegeri. Ce am reţinut eu din discursul preşedintelui este că doreşte un Parlament legitim. Nu poţi să să discuţi despre un Parlament legitim când ai peste 4.000 de infectări, pentru că nu vine lumea la vot. Parlamentul legitim este atunci când este ales de o mare majoritate a românilor. Aştept de la preşedinte şi de la Guvern soluţii şi mai ales explicaţii pentru gestionarea atât de dezastruoasă a pandemiei”, a afirmat Marcel Ciolacu joi la sediul de partid, întrebat ce va face concret PSD în Parlament, în contextul motivării CCR pe decizia prin care Legislativul decide data alegerilor şi nu Guvernul.

Chestionat despre proiectul de lege din Parlament care propune amânarea alegerilor pe 14 martie, Marcel Ciolacu a răspuns: „Repet. Este o diferenţă foarte mare acum între PSD, PNL şi preşedintele României. Dacă preşedintele României şi PNL nu doresc decât alegeri şi să se uite pe sondaje, când le convin aceste alegeri, noi avem o cu totul altă abordare”.

„O promisiune făcută de mine şi colegii mei că nu mai ieşim după agenda cetăţenilor. Organizarea alegerilor este atributul Guvernului. Eu invit Guvernul, în mod special pe prim-ministru să vină să ne explice cum se vor desfăşura aceste alegeri, pentru că deja avem 4.000 de cazuri pe zi. Nu aşteptaţi de la PSD să ia o decizie politică în funcţie de cum îi convine partidului. Decizia o să o luăm în funcţie de evoluţia şi de părerea specialiştilor. Cred că nu mai e nimeni normal la cap ca prioritatea României să fie alegerile parlamentare. Aceasta a fost declaraţia mea şi mi-o menţin. La 4.000 de cazuri pe zi nu cred că se impun alegeri, dar nu e atributul PSD. Vom iniţia discuţii atât cu partide reprezentate în Parlament (privind proiectul de lege - n.r.), cât şi cu Guvernul ca să ne dea explicaţii cum vor face alegerile. Nu îmi permit să iniţiez cu preşedintele, să îmi explice şi mie, colegilor mei şi românilor cum putem avea un Parlament legitim cu peste 4.000 de infectări”, a completat Ciolacu.

Întrebat ce opinie are despre afirmaţia liderului UDMR Kelemen Hunor care a spus că trebuie să fie consultări la Cotroceni pentru a se ajunge la un consens în privinţa datei alegerilor, preşedintele PSD a replicat: „Sunt de acord cu decizia domnului Kelemen Hunor”.

„Aceste consultări trebuiau făcute de către preşedintele României, nu de către preşedintele PNL, de mult timp. Şi nu numai, ci şi în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei, criza economică. De fapt acesta este rolul preşedintelui României, conform Constituţiei României, nu conform părerilor mele”, a conchis Ciolacu. 

Curtea Constituţională motivează în decizia de resipingere a sesizării preşedintelui Klaus Iohannis şi cea a Executivului la legea prin care Parlamentul stabileşte data alegerilor parlamentare şi nu Guvernul, că „stabilirea datei alegerilor după expirarea mandatului Parlamentului se face prin lege organică, iar înainte de expirarea mandatului Parlamentului, prin lege ordinară”. Hotărârea Guvernului care stabileşte data alegerilor pe 6 decembrie, deşi a fost emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă, îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a actului normativ criticat şi anume legea care spune că Parlamentul decide data alegerilor generale şi nu Executivul, mai arată judecătorii CCR în motivare. 

Deputatul independent Adrian Dohotaru a depus la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege prin care alegerile parlamentare să se desfăşoare pe 14 martie 2021, iar perioada electorală începe pe 13 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.