Industria hotelieră şi de restaurante a fost cel mai afectată, şi cercetarea-dezvoltarea a fost puternic afectată pe termen scurt şi industria auto, iar reacţia la bursă a fost pe măsură, a declarat joi, la Videoconferinţa News.ro „RoInvest”, Rozalia PAL, country and financial sector analysis, Economics Department la Banca Europeană de Investiţii. La rândul său, Ramona JURUBIŢĂ – Preşedintele Consiliul Investitorilor Străini (FIC), a apreciat că este foarte important că Programul de Relansare anunţat de Guvern are o aplecare deosebită către investiţii, investiţii publice, în timp ce Cristian PĂUN – Preşedinte CA FNGCIMM consideră că: România în această criză este prinsă, din păcate, cu foarte multe probleme structurale, acumulate inclusiv la nivelul sectorului IMM, sector care peste tot în lume este considerat un sector vital. În opinia lui Rudolf VIZENTAL – CEO, Fondator, ROCA Investments, nuu putem anticipa ceea ce urmează şi este ”foarte, foarte greu să faci investiţii”. ” Ne propunem să investim în continuare în instrumente financiare, deci în instituţii financiare de tip bancar sau nebancar. Dar vrem să finanţăm şi sectorul productiv, servicii, în dezvoltări de real-estate”, a afirmat Cristian NACU - Senior country officer pentru România şi Republica Moldova al International Finance Corporation, World Bank.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rozalia PAL, country and financial sector analysis, Economics Department la Banca Europeană de Investiţii: ”Am pornit de la a studia, de la a urmări ce s-a întâmplat în economie prin această izolare - lockdown index - , vedem acel vârf din martie-aprilie, în ceea ce priveşte severitatea măsurilor, dar în acelaşi timp vedem şi suportul, măsurile de sprijinire, care au rămas sus până la finalul lunii august.

De asemenea, vedem şi prin indexul de mobilitate, prezentat de Google, în care putem urmări cum anume s-a redus atât comerţul, cât şi transportul şi călătoriile.

Luăm în calcul această scădere în calibrarea modelului nostru. Ca urmare, vedem că şi bursa a reacţionat conform calculelor la care am ajuns în urma calibrării, şi anume prin a lua în calcul în medie scăderea cu 35% a vânzărilor, dar evident anumite industrii au fost mai mult afectate decât altele.

Industria hotelieră şi de restaurante a fost cel mai afectată, şi cercetarea-dezvoltarea a fost puternic afectată pe termen scurt şi industria auto. Reacţia la bursă a fost pe măsură. Pe de altă parte, sunt anumite sectoare mai puţin afectate, cum ar fi industria de sănătate sau IT şi anumite utilităţi. Vedem o anumită heterogenitate în afectarea industriilor, dar per ansamblu impactul este imens”.

Ramona JURUBIŢĂ – Preşedintele Consiliul Investitorilor Străini (FIC): ”Din studiul nostru a rezultat că România a beneficiat puţin, spre foarte puţin, de aceste avantaje. Dacă ar fi să ne comparăm cu ţările din jurul nostru, nivelul stocului investiţiilor străine rămânând astfel la un nivel foarte scăzut comparativ cu ţările din jur, stocul investiţiilor străine raportat la PIB şi la numărul de locuitori. De asemenea, viteza cu care creşte stocul investiţiilor străine directe per capita este redus, iar asta ne spune că avem un semnal de alarmă cu privire la erodarea competitivităţii externe şi în faţa fluxului de capitaluri străine. Este foarte important că Programul de Relansare anunţat de Guvern are o aplecare deosebită către investiţii, investiţii publice. Trebuie să continuăm, în egală măsură şi cu susţinerea a investiţiilor private, fie că vorbim de investiţii private străine, fie că vorbim de investiţii străine autohtone. În anul 2017, pentru că atunci sunt datele cele mai exacte - şi trendul continuă şi pe următorii ani - stocul investiţiilor străine directe urcau la numai 75,9 miliarde euro în cazul României, înseamnă a patra din cea mai mare valoare din cele şapte ţări învecinate la care ne-am raportat, păstrând ecartul faţă de prima clasată, care este Ungaria, avem un ecart de 2,7 ori mai mic în ceea ce priveşte aceste stocuri de investiţii.”

Cristian PĂUN – Preşedinte CA FNGCIMM: ”România în această criză este prinsă, din păcate, cu foarte multe probleme structurale, acumulate inclusiv la nivelul sectorului IMM, sector IMM care peste tot în lume este considerat un sector vital, atât pe parte de angajare de forţă de muncă, dar şi pe partea de flexibilitate foarte mare şi adaptabilitate foarte mare, prin comparaţie cu companiile mari. Sectorul IMM în general în lume are nişte probleme specifice, pe lângă faptul că vorbim de afaceri care sunt la început de drum, nu au experienţă de piaţă. De foarte multe ori, au o valoare redusă a activelor, fixe mai ales, nu au început să acumuleze active fixe, iar unele dintre ele, prin natura activităţii nu au aceste active fixe cu care să poată să garanteze în faţa băncilor. În România, multe dintre aceste IMM-uri au fost prinse de criză cu o capitalizare foarte redusă sau chiar negativă, nu vor prinde foarte multă valoare adăugată pe care o realizează aceste IMM-uri, ele clar au un acces redus la piaţa de capital, nu prea vedem IMM-uri care să fie conectate pe zona pieţei de capital şi nici nu vedem intermedari care să ofere un acces pe piaţa de capital, prin diferite mecanisme. Vedem o inovare foarte redusă în sectorul IMM-urilor, vedem un grad de internaţionalizare foarte redus în acest sector, foarte puţine îndrăznesc să meargă pe zona de export şi foarte puţine dintre ele sunt implicate în zona de transfer de  tehnologie. Toate aceste lucruri, din punctul meu de vedere, au un impact asupra modului de finanţare.”

Rudolf VIZENTAL – CEO, Fondator, ROCA Investments: ”Nu putem anticipa ceea ce urmează, este foarte, foarte greu să faci investiţii. Imediat după declanşarea lockdown-ului, vorbeam cu toţi colegii mei, simţeam nevoia să fim conectaţi, i-am rugat să scrie un eseu de o pagină cum văd lumea peste şase luni de zile. Fiecare şi-a scris opiniile, că vom fi mai săraci, dar uniţi. Era foartă multă emoţie în acele eseuri. Săptămâna trecută au trecut şase luni şi am avut plăcerea să le recitesc. Şi mi-a atras atenţia unul dintre ele, care era foarte rece, foarte pragmatic. Şi spunea: Cred că Pământul se va învârti în continuare, cred că Soarele va răsări la Est şi va apune la Vest, cred că nu se vor schimba Polii şi porbabil generaţiile următoare vor uita complet de această pandemie sau şi-o vor aminti ca pe un eveniment trecător. Şi mi-am dat seama cât de important este să ne mutăm atenţia la acele lucruri care nu se schimbă, la acele lucruri care rămân stabile, fiindcă într-o vâltoare a schimbării tindem să ne concentrăm atenţia asupra lucrurilor pe care nu le cunoaştem şi de cele mai multe or le proiectăm în mod greşit.”

Cristian NACU - Senior country officer pentru România şi Republica Moldova al International Finance Corporation, World Bank: ”Noi suntem prezenţi de la începutul anilor 90 în România şi am investit peste 3 miliarde de dolari până acum. Concret, portofoliul în România este de peste 745 milioane dolari, este al doilea ca mărime din regiune, după Turcia. De aceea, România este una dintre ţările cele mai importante pentru IFC în regiunea noastră. Încercăm să sprjinim pe cât posibil şi dezvoltarea bursei, încercăm fie să investim în instrumente tranzacţionabile de tipul Bond-urilor, fie prin listări la bursă. Avem companii la care noi am fost acţionari şi care au fost listate la bursă de-a lungul timpului, amintesc Medlife sau Purcari. Şi în continuare vom încerca să sprijinim sectorul privat din România. Ne propunem să investim în continuare în instrumente financiare, deci în instituţii financiare de tip bancar sau nebancar. Dar vrem să finanţăm şi sectorul productiv, servicii, în dezvoltări de real-estate.”

Videoconferinţa “RoInvest” este organizată de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox. Parteneri ai evenimentului sunt Alpha Bank, ROCA Investments, CEC Bank.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.