Premierul Ludovic Orban a declarat joi, la videoconferinţa News.ro „RoInvest”, că foarte multe proceduri birocratice complicate în accesare fondurilor europene nu provin din reglementările europene, ci izvorăsc din mintea multor funcţionari români, care sunt implicaţi în realizarea ghidurilor. El a precizat că Guvernul încearcă să simplifice cât mai mult accesul la fondurile europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Trebuie să creştem capacitatea de implementare, trebuie simplificate procedurile atât de mult cât ne permite Comisia Europeană. Din păcate, foarte multe proceduri birocratice
complicate nu provin neapărat din reglementările europene sau din exigenţele care sunt impusă de la nivel european în derularea proiectelor, foarte multe proceduri izvorăsc din mintea multor funcţionari români care sunt implicaţi în realizarea ghidurilor. Aici încercăm să simplificăm cât mai mult accesul la fonduri europene” a afirmat Ludovic Orban.
El a menţionat că trebuie crescută capacitatea de implementare a proiectelor nu doar în sectorul public, ci trebuie găsit un partener şi în mediul privat. 
“Capacitatea de implementare pentru proiecte complexe, cum sunt proiectele de infrastructură, de transport sau infrastructură de sănătate sau inclusiv infrastructură energetică, evident că trebuie să creştem capacitatea în toate etapele, capacitatea de implementare, nu numai în sectorul public, ci să identificăm şi partener în mediul privat. Am să vă dau numai un exemplu. Pentru realizarea documentaţiilor tehnico-economice pentru planul de irigaţii, de refacere a sistemului de irigaţii şi pentru toate lucrările evident că avem nevoie de competenţe multiple la care trebuie să apelăm acolo unde nu există pe piaţă. Aici sunt şi chestiuni care ţin de legislaţie, sunt chestiuni care ţin de managementul proiectului, sunt chestiuni care ţin de faptul că de multe ori instituţii ale statului pun beţe în roate la alte instituţii ale statului, dar încercăm să ne depăşim orice fel de blocaje nerezonabile care apar pe parcurusul derulării proiectelor”, a transmis Orban.
El a afimat că au fost făcute progrese semnificative în relaţia cu Comisia Europeană, dând ca exemplu obţinerea aprobării pentru finanţarea autostrăzii Sibiu-Piteşti.
“Cred că am şi demonstrat atât în relaţia cu Comisia Europeană, cât şi în ceea ce priveşte funcţionarea aparatului administrativ, că am făcut progrese semnificative. Vă dau un exemplu. Timp de şase ani de zile nu s-a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru finanţarea tronsonului de autostradă Sibiu- Piteşti. În mandatul nostru a fost obţinută această aprobare datorită unei deschideri  din partea Comisiei Europene pe de o parte, dar şi a unui efort enorm care a fost făcut de autorităţile din România pentru a corespunde exigenţelor solicitate de la nivel european şi iată Comisia Europeană a aprobat alocarea sumei de peste un miliard de euro pentru realizarea primulu tronson de autostradă care traversează munţii”, a mai precizat premierul. 
El a mai afirmat că în privinţa granturilor pentru capilul de lucru sau investiţii, aplicaţiile vor fi online. 
“Pot da exemple şi în materie de implementare a diferitelor proiecte. Numai când vorbim, exemplu, despre miliardul de euro granturi pentru capital de lucru sau pentru investiţii, aplicaţiilor vor fi online. Nu se va mai veni cu camionul de hârtii sau cu microbuzul de hârtii ca să se depună solicitările de a beneficia de un program şi în general cam aproape toate drepturile pe care le-am acordat sau serviciile pe care le-am acordat în perioada asta, am încercat să le acordăm digital, online, fără contact fizic”, a explicat premierul.
Videoconferinţa “RoInvest” este organizată de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox. Parteneri ai evenimentului sunt Alpha Bank, ROCA Investments, CEC Bank.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.