Israelul a aprobat miercuri construirea a 2.166 de locuinţe în coloniile din Cisiordania ocupată - prima undă verde de acest fel acordată după normalizarea relaţiilor diplomatice ale statului evreu cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrain, două ţări arabe din regiunea Golffului Persic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste autoritzări pun capăt unei perioade de opt luni de ”îngheţare” efectivă a noilor construcţii în acest teritoriu ocupat de Israel şi intervin la mai puţin de o lună de la semnarea acordurilor de normalizare a relaţiilor diplomatice cu cele două ţări arabe.

EAU şi Bahrainul au încheiat la 15 septembrie, la Washington, acorduri de normalizare a relaţiilor lor diplomatice cu Israelul, sub egida preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, devenind primele ţări arabe care recunosc Israelul ca stat, după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Palestinienii denunţă aceste acorduri drept o ”trădare” a celor două ţări arabe, pe care le acuză că pactizează cu statul evreu, fără să aştepte recunoaşterea Palestinei, statul la care apiră.

În trecut, soluţionarrea conflictului israliano-palestinian era considerată o condiţie prealabilă unei normalizări a relaţiilor Israelului cu ţările arabe.

În cadrul acestei normalizări a relaţiilor diplomatice, Israelul s-a angajat să-şi suspende planul anexării teritoriilor palestiniene, au anunţat monarhii de la Golful Persic.

Însă, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţatcă anexarea unor porţiuni vaste din Cisiordania ocupată a fost numai ”amânată” şi că Israelul nu a renunţat la ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.