Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a declarat că este mândru că a reuşit, în parteneriat cu UNICEF România, să promoveze în Legislativ şi să fie şi adoptată Legea pachetului minim de servicii „adresată direct celor mai vulnerabili copii, dar şi familiilor acestora care au nevoie de sprijin”. El a adăugat că pentru realizarea acestui proiect este necesar de un buget anual de 200 milioane euro, iar toată investiţia poate fi recuperată prin fondurile europene actuale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Cel mai bun program anti-sărăcie este investiţia în viitorul tuturor copiilor României!  Pandemia ne-a demonstrat că lipsa de viziune şi de soluţii la nivel guvernamental a pus o presiune uriaşă pe sistemul sanitar şi cel educaţional. De aceea, este esenţial să previi decât să ajungi prizonierul sistemelor nefuncţionale! Şi mai grav, prizonierul unui Guvern care a refuzat dublarea alocaţiilor, nu a dat tablete şi nu a pregătit şcolile adâncind astfel şi mai mult vulnerabilităţile. Sunt foarte mândru că am reuşit, în parteneriat cu UNICEF Romania, să promovăm în Parlament Legea «pachetului minim de servicii» adresată direct celor mai vulnerabili copii, dar şi familiilor acestora care au nevoie de sprijin”, a scris Marcel Ciolacu miercuri pe Facebook.
 
Liderul PSD a adăugat că vor fi 1,9 milioane de copii beneficiari de acest proiect şi vor fi create 9.000 de locuri de muncă noi la nivel naţional. Costul anual per copil va fi de 297 lei.
 
„Acest proiect strategic înseamnă, în fapt, servicii de bază integrate la nivelul fiecărei comunităţi: sănătate, educaţie, protecţie socială şi protecţia copilului. Acest lucru presupune ca în fiecare localitate să fie o echipă de profesionişti formată dintr-un asistent social, un asistent medical comunitar şi un consilier şcolar care să se ocupe în fiecare zi de copii.  -1,9 milioane de copii beneficiari; - 9 mii de locuri de muncă nou create la nivel naţional- asistenţi sociali/ asistenţi medicali/ consilieri şcolari/mediatori/supervizori; - 2.800 de comunităţi incluse în program; - 297 de lei/ an cost per copil. Bugetul pentru realizarea acestui proiect este de 200 de milioane de euro/ an –0.02% din PIB, iar întreaga investiţie poate fi recuperată din fondurile UE actuale”, a completat Ciolacu.
 
El i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să promulge această lege şi a amintit că astfel de proiect a fost implementat cu succes de UNICEF în Bacău.
 
„Dar... fiecare euro investit în acest program va salva 15 euro pe care statul îi va cheltui mai târziu pentru a trata în loc să prevină: sărăcia, spitalizarea, abandonul şcolar, abuzul şi violenţa, separarea copilului de familie etc. «Pachetul minim de servicii» a fost deja implementat cu succes de UNICEF în cadrul unui proiect pilot la Bacău. Bunele practici de acolo ne-au convins că este nevoie ca acest model să se aplice la nivel naţional! Pentru PSD, investiţia în viitorul copiilor este o prioritate! Îi solicit preşedintelui Iohannis să promulge de urgenţă această lege”, a conchis Ciolacu.
 
Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional proiectul de lege iniţiat de 58 de parlamentari, care implementează un pachet minim de servicii sociale pentru copii. Pachetul minim de servicii sociale presupune un sistem integrat de servicii furnizate la nivelul comunităţii, în funcţie de necesităţile individuale şi adresate, în special, copiilor din categoriile cele mai vulnerabile şi familiilor acestora, a explicat deputata neafiliată Oana Bîzgan, una dintre iniţiatoarele proiectului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.