Fostul premier PSD Viorica Dăncilă a afirmat marţi, la emisiunea “Studio Politic” de la Digi24, că preşedintele Klaus Iohannis a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române, dând exemplu cuvântul "giroscop".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebată la Digi 24 dacă PSD îi poate reproşa acum greşelile gramaticale în vreun fel, greşelile de imagine, faptul că a adus o imagine greşită partidului, Viorica Dăncilă a răspuns: "Nu cred că poate face PSD aceste reproşuri. Să ne uităm la declaraţiile liderilor politici de la alte partide, la cele ale doamnei ministru al Educaţiei, care e profesor de Română, eu sunt inginer, să ne uităm la declaraţiile preşedintelui României, care a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române".

Solicitată să ofere exemple de cuvinte noi introduse de preşedintele Klaus Iohannis, fostul premier, se referit la cuvintele giroscop şi sertarizare.

”Giroscopul sau sertarizare. Nu mai ştiu. Am reţinut câteva dintre ele. Atunci când există presiune, şi cel mai abil jucător poate să facă greşeli", a afirmar Dăncilă.

Conform DEX online, definiţia cuvântului ”giroscop” este: “Corp solid sprijinit în aşa fel, încât este liber să se rotească în jurul axei sale. Aparat care, antrenat de o mişcare de rotaţie în jurul uneia dintre axe, se poate deplasa astfel încât să nu modifice direcţia axei sale de rotaţie. Dispozitiv care asigură stabilitatea şi orientarea în spaţiu a unui avion, a unui submarin etc”.

Termenul a fost folosit de preşedinte într-o conferinţă de presă, când a fost întrebat dacă a girat racolările făcute de PNL din rândurile PSD. Klaus Iohannis l-a rugat pe jurnalist să repete ultima parte a întrebării, spunând: “Aia cu giroscopul”.

 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.