Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă în noaptea de marţi spre miercuri din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, după o săptămână de controverse privind oportunitatea desfăşurării pelerinajului ca în anii precedenţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu a anunţat că în cursul serii de marţi, baldachinul din curtea catedralei va fi împodobit cu flori, iar racla cu sfintele moaşte va fi scoasă din lăcaşul de cult şi aşezată ulterior în acest baldachin.

”Cel mai probabil în această noapte (marţi spre miercuri – n.r.) sau mâine dimineaţă (miercuri dimineaţă – n.r.) devreme se va scoate racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva şi va fi depusă în acest baldachin. În anii anteriori racla era scoasă afară mai devreme de momentul prăznuirii întrucât rândul pelerinilor era atât de mare încât nu putea fi gestionat doar în interiorul lăcaşului de cult şi în curte”, a afirmat preotul Constantin Sturzu.

El a precizat că miercuri va fi oficiată Sfânta Liturghie la Catedrala Mitroipolitană din Iaşi, slujba urmnând a avea loc pe o scenă amenajată pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi, va fi unul restrâns, cel mai probabil nu mai mult de 15 persoane. Nu vor fi ierarhi din străinătate sau din alte zone din ţară la acest eveniment, ci doar din regiunea Moldovei.

”În zona din faţa acestui podium vor fi amplasate scaune plasate la doi metri unul de celălalt pe toate direcţiile, scaune ce vor marca locul unde vor sta credincioşii. Din păcate, având în vedere restricţia impusă la nivel naţional, doar cei care au reşedinţa în municipiul Iaşi vor putea pătrunde în acest spaţiu, după principiul primul venit, primul care ocupă un loc. Tot aici, pe aceste scaune din faţa podiumului, vor sta şi cei aproximativ 50 de invitaţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, reprezentanţi ai unor instituţii sau personalităţi din domenii precum medicina, cultura sau educaţia. Cei care nu vor putea pătrunde în acest perimetru vor putea să urmărească momentul solemn al Sfintei Liturghii pe două ecrane mari amplasate pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt - unul cu orientare spre Piaţa Unirii, celălalt spre Palatul Culturii”, a declarat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a comunicat în urmă cu o săptămână că singurul eveniment religios care va fi organizat la Iaşi de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va fi Sfânta Liturghie din 14 octombrie, racla urmând să rămână în clădirea catedralei pe toată durata sărbătorilor.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au decis, marţi 6 octombruie, ca racla cu sfintele moaşte să nu mai fie scoase din Catedrală, în contextul creşterii numărului de cazuri de coronavirus înregistrate la Iaşi în ultimele zile. Totuşi, era luată în calcul varianta scoaterii sfintelor moaşte din incinta catedralei în cazul unui aflux ridicat de pelerini.

Racla cu sfintele moaşte urma să fie scoasă joi, 8 octombrie, pelerinajul urmând să se încheie, potrivit programului iniţial, pe 15 octombrie.

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, luni seară, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

Sute de credincioşi au stat, luni 5 octombrie, la o coadă formată pe zeci de metri pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Oamenii au spus că au vrut astfel să evite aglomeraţia care se va crea în următoarele zile.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a spus că ”sfinţenia nu este contagioasă”, întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.