Scafandri-genişti polonezi au reuşit să ”neutralizeze” marţi una dintre cele mai mari bombe din al Doilea Război Mondial, descoperită pe fundul unui canal de navigaţie în nord-vestul Poloniei, a anunţat Marina poloneză de război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operaţiunea, fără precedent şi deosebit de delicată vizând această bombă, ”Tallboy”, de peste cinci tone, capabilă să provoace un minicutremur, s-a încheiat fără pagube, în pofida faptului că - spre deosebire de planul iniţial - bomba a explodat, până la urmă.

Dispozitivul, lansat de un avion britanic în 1945, ”poate fi considerat neutralizat”, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al celei de-a 8-a Flotile de apărare de coastă poloneză, Grzegorz Lewandowski.

Din motive de securitate, geniştii au exclus, de la bun început, metoda tradiţională a detonării, cea mai frecventă, dar şi cea mai violentă, extrem de temută în cazul unei bombe de peste şase metri lungime, plină cu 2,4 tone de exploziv - echivalentul a 3,6 tone de TNT -, care zace la 12 metri sub apă, în apropierea unor locuinţe şi infrastructuri importante.

Ei au mizat pe un procedeu de deflagraţie, care constă într-o combustie a încărcăturii la o temperatură mai mare decât pragul detonării.

Însă, până la urmă, ”procesul deflagraţiei s-a transformat în detonare”, a anunţat Grzegorz Lewandowski, dar ”fără vreun risc pentru persoanele angajate în mod direct în operaţiune”.

Un purtător de cuvânt al Primăriei Swinoujscie a declarat pentru AFP că nu s-a raportat ”vreo pagubă” nici vizând sănătatea oamenilor, nici imobilele şi nici infrastructurile oraşului.

Aproximativ 750 de riverani din zona de securitate - de 2,5 kilometri - au fost îndemnaţi să plece de acasă, iar circulaţia şi traficul maritim au fost oprite în acest oraş portuar cu 40.000 de locuitori, situat la frontiera cu Germania, răspândit pe 44 de insule.

Swinoujscie (Swinemünde în germană) a fost, în timpul celor două războaie mondiale, una dintre cele mai importante baze ale Marinei de război germane la Marea Baltică.

La 16 aprilie 1945, RAF a trimis 18 bombardiere de tip Lancaster, din cadrul celei de-a 617-a Divizii, staţionate la Woodhall Spa, la 225 de kilometri de Londra, la Swinoujscie, unde se afla crucişătrul german Lützow.

În total, 12 bombe ”Tallboy” au fost lansate asupra Lützow, inclusiv aceasta, care nu a explodat atunci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.