Un grup de miliţii irakiene susţinute de Iran a căzut de acord să suspende atacurile cu rachete asupra forţelor americane doar dacă Guvernul irakian prezintă un calendar pentru retragerea trupelor SUA, a anunţat duminică una dintre grupări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Facţiunile au prezentat un armistiţiu condiţionat”, a spus Mohammed Mohi, purtător de cuvânt al grupării Kataib Hezbollah susţinute de Iran. „Cuprinde toate facţiunile din rezistenţă (faţă de SUA, n.r.), inclusiv pe cele care ţintesc forţele SUA”, a declarat el pentru Reuters.

Mohi a spus că Guvernul irakian trebuia să implementeze o rezoluţie parlamentară în ianuarie prin care era cerută retragerea din Irak a trupelor străine.

Decizia Parlamentului a venit după ce într-un atac cu dronă al Statelor Unite asupra aeroportului din Bagdad a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani şi Abu Mahdi al-Muhandis, comandant paramilitar şiit. Acest incident a stârnit temeri privind o eventuală confruntare Iran - SUA pe teritoriul Irakului. 

Mohi a mai spus că nu există un termen limită pentru implementarea deciziei, dar a avertizat: „Dacă America insistă să rămână şi nu respectă decizia Parlamentului, atunci facţiunile se vor folosi de toate armele avute la dispoziţie”.

El a precizat că lansarea rachetelor Katiuşa asupra forţelor SUA a reprezentat „un mesaj că nu sunteţi bineveniţi în ţară” şi că atacuri mai grave pot urma.

Oficialii americani învinuiesc Kataib Hezbollah pentru zeci de atacuri cu rachetă asupra instalaţiilor SUA din Irak. La rândul ei, Kataib Hezbollah neagă acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.