Prezenţa armatei turce în Qatar reprezintă un element de instabilitate în regiunea Golfului, a declarat un oficial al Emiratelor Arabe Unite, care a subliniat că această bază militară contribuie la polarizarea negativă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

EAU şi aliaţii arabi boicotează Qatarul de la jumătatea anului 2017 şi, între alte condiţii, au cerut ca Doha să închidă o bază militară a Turciei. În plus, Abu Dhabi şi Ankara susţin părţi diferite în conflictul din Libia.

„Prezenţa militară a Turciei în Golful Arab reprezintă o urgenţă”, a scris Anwar Gargash, ministru de Externe al EAU, pe Twitter. „Sporeşte polarizarea şi nu ia în calcul suveranitatea statelor şi interesele ţărilor din Golf şi ale popoarelor lor”.

SUA, care caută un front comun în Golf împotriva Iranului, a încercat să rezolve problema în care sunt implicate Arabia Saudită, EAU, Bahrain şi Egiptul, pe de o parte, şi Qatarul, acuzat că sprijină militanţi şi Iranul, pe de alta.

Doha, care găzduieşte cea mai mare bază militară americană din zonă, neagă acuzaţiile şi susţine că boicotul are menirea de a îi afecta suveranitatea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.