Administraţia Naţională "Apele Române” derulează faza a doua a unui proiect cu finanţare europeană care vizează reducerea eroziunii costiere, proiect în valoare totală de 800 milioane de euro. Astfel, mai multe tone de nisip adus din largul mării vor fi aşezate în zonele expuse eroziunii, lucrările începând la Năvodari şi Mamaia. Totodată, va fi plantată iarbă marină, pentru protejarea biodiversităţii apei Mării Negre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În aceste zile, Administraţia Naţională ”Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a început lucrările de combatare a eroziunii costiere - faza II. Mii şi mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre şi nisipul va fi reaşezat pe sectoarele afectate în prezent de eroziune, astfel încât lăţimea lor să crească până la 100 de metri. Lucrările de înnisipare vor începe în Năvodari şi Mamaia, urmând ca, în primăvara anului viitor, să înceapă şi în Eforie", arată ANAR, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

În a doua jumătate a lunii octombrie, vor începe şi lucrările pentru reabilitarea stăvilarelor Edighiol şi Periboina, ale căror costuri se ridică la aproape 15 milioane de euro. În aceste zone, vor fi construite amenajări speciale de mediu, cu un aport semnificativ în reducerea riscului de deteriorare sau de pierdere a habitatelor şi dezvoltarea biodiversităţii marine.

Pe lângă lucrările de înnisipare a plajelor, vor fi realizate şi structuri hidrotehnice cu rol de protecţie suplimentară şi de fixare a aluviunilor, precum şi lucrări de consolidare a falezelor. Spre deosebire de faza I a proiectului, în această etapă, un rol important îl vor avea şi lucrările de stimulare şi refacere a ecosistemului marin.

"Specialiştii români intenţionează să implanteze pe o suprafaţă de aproape 800.000 mp de iarbă marină (zostera noltii/ cystoseira barbata), cu scopul de a asigura protejarea biodiversităţii apei Mării Negre şi a creşterii calităţii acesteia. Cea mai mare suprafaţă, de peste 500.000 mp de iarbă marina va fi cultivată pe sectorul plajelor Mangalia-Saturn. Ideea este promovată şi la nivel mondial de către un grup de oameni de ştiinţă britanici au lansat un proiect „de urgenţă”, de restaurare a ierburilor marine. Iarba de mare este singura plantă cu flori din lume care poate poleniza sub apă. Pe lângă faptul că oferă un habitat pentru multe specii marine, ea captează şi carbonul de 35 de ori mai repede decât o pădure tropicală", scrie în comunicat.

În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse cu peste 200 de hectare de plajă şi vor fi redate turiştilor. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie - în etapa I) şi plajele (Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai - în etapa II).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.