Fostul premier libanez Saad Hariri şi-a anunţat candidatura la conducerea unui nou guvern, a cărui misiune este să oprească surparea economică a ţării, în urma unei duble explozii uriaşe care a distrus portul Beirut, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat luna trecută clasa politică libaneză să pună la putere rapid un nou guvern, o primă etapă necesară în vederea scoaterii ţării din criză, însă eforturiîn acest sens s-au soldat cu un eşec.

”Candidez în mod clar” în vederea formării unui nou guvern, a anunţat Hariri într-un interviu acordat joi postului libanez MTV. ”Nu voi închide uşa unei ultime speranţe ca Libanul să se redreseze”, a spus el.

Libanul se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii şi nu şi-a revenit după impresionanta explozie care a devastat portul Beirut la 4 august, care s-asoldat cu moartea a peste 200 de persoane, mii de răniţi şi pagube uriaşe în capitală.

Preşedintele Michel Aoun urmează să consulte, peste o săptămână, Parlamentul, înainte de a nominaliza un nou şef de Guvern.

Hariri s-a declarat pregătit să înceapă negocieri cu diverse formaţiuni politice încă de săptămâna viitoare, ”dacă toate sunt în continuare de acord asupra programului” pe care l-au discutat cu Macron.

Fostul premier a fost nevoit să demisioneze toamna trecută, în urma unor manifestaţii uriaşe care cereau o reînnoire profundă a clasei politice naţionale, acuzată de incompetenţă şi corupţie.

Guvernul instalat ulterior, condus de către Hassan Diab, a demisionat în urma exploziei.

Succesorul său, Mustapha Adib, a renunţat luna trecută, la doar câteva săptămâni după ce a fost desemnat, din cauza blocajelor principalelor două partide şiite - Hezbollah şi Amal - în încercările sale de a forma un nou guvern.

În Libanul multiconfesional, cu un echilibru politic delicat, formarea unui nou guvern poate dura mai multe luni de negocieri.

Însă, potrivit lui Hariri, întreaga clasă politică a discutat cu Macron, care s-a dus în două rânduri la Beirut de la tragedie, pentru a-şi lăsa deoparte diferendele timp de şase luni şi să salveze ţara de la o catastrofă.

”Fiecare poate crea probleme la formarea Guvernului, dar dacă partidele vor cu adevărat să oprească prăbuşirea şi să să reconstruiască Beirutul, atunci ele trebuie să ureze iniţiativa franceză”, a apreciat Saad Hariri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.