Amenia şi Azerbaidjanul au confirmat vineri participarea la Moscova a şefilor diplomaţiilor lor, la discuţii despre războiul din enclava separatistă azeră Nagorno Karabah, unde confruntările armate continuau, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Baku şi Erevan şi-au confirmat participarea la negocieri, la Moscova. Pregătiri sunt în curs”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, citată de agenţia rusă e presă RIA Novosti.

Ministrul armean de Externe Zohrab Mnaţakanian şi omologul său azer Jeihun Bairamova au fost chemaţi joi de Kremlin.

”În urma unei serii de convorbiri telefonice cu preşedintele azer Ilham Aliev şi premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele rsu (Vlaldimir Putin) îndeamnă la o încetare a acţiunilor militare în conflictul din Nagorno Karabah”, adăuga, într-un comunicat, preşedinţia rusă.

Pentru moment, nu a existat niciun contact direct între cele două părţi, de la reluarea confruntărilor armate, la 27 septemberie în regiunea separatistă Nagorno Karabah şi în împrejurimile acesteia.

Aceste confrunătri armate, de o intensitate fără precedent de la războiul de secesiune care a urmat căderii URSS, în 1991, s-au soldat cu peste 400 de morţi.

Legăturile strânse ale Azerbaidjanului cu Turcia care, acuză Parisul, ar fi implicată militar în aceste confruntări, alimentează temeri cu privire la o internaţionalizare a conflictului, la fel ca acordurile în domeniul apărării ale Armeniei cu Rusia.

Organizaţia Tratatului Securităţii Colective (OTSC), dominată de Rusia şi din care fac parte Armenia, Belarusul, Kazahstanul, Kîrgîzstanul, Tadikistanul, a ameninţat joi cu o intervenţie militară, în cazul în care suveraniatea armeaană este în pericol.

Potrivit Ministerului azer al Apărării, confruntări armate violente au avut loc în noaptea de joi spre vineri, în pofida unor eforturi diplomatice depuse de către Statele Unite, Franţa şi Rusia - care coprezidează Grupul de la Minsk din cadrul OSCE, însărcinat să promoveze o soluţie negociată.

Ministrul azer de Externe a acceptat joi să asiste la negocieri cu cele trei mari puteri, la Geneva, însă nu se cunosc public alte informaţii.

Omologul său armean urmează să se întâlnească - luni - cu diplomaţi ruşi, francezi şi americani la Moscova.

Stepanakert, o localitate pe care separatiştii armeni din Nagorno Karabah o consideră capitala republicii lor  autoproclamate, a fost bombardată vineri, potrivit ”ministrului apărării” local.

De la reizbucnirea conflictului, 31 de civili au fost ucişi, iar alţi 154 rănişi, potrivit autorităşilor de la Baku.

Separatiştii din Nagorno Karabah au anunţat un bilanţ al morţilor de 375 de militari şi 22 de civili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.