Stadiul actual al investiţiilor interne şi străine, cum au fost afectate de criza Covid-19, perspectivele în viitorul apropiat şi ce trebuie făcut pentru creşterea lor vor fi temele principale pe care speakeri de top le vor dezbate, joi, 15 octombrie, de la ora 10.00, la videoconferinţa “RoInvest”, organizată de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Videoconferinţa are loc în contextul consecinţelor economice ale pandemiei Covid-19 şi îşi propune să susţină investiţiile ca antidot la o eventuală criză economică. Evenimentul va putea fi urmărit pe www.news.ro, pe pagina de Facebook News.ro şi va fi transmis live de televiziunea Profit.ro TV.

Până în prezent la videoconferinţă au confirmat participarea Marcel Boloş - Ministrul Fondurilor Europene, Rozalia Pal - Country and Financial Sector Analysis, Economics Department at the European Investment Bank, Cristian Nacu - Senior country officer pentru România şi Republica Moldova al International Finance Corporation, Ionuţ Simion – President AmCham, Ramona Jurubiţă – Preşedintele Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Horia Gustă - Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România, Rudolf VIizental – CEO, Fondator, ROCA Investments, Dragoş Roşca - Preşedinte Romanian Business Leaders (RBL) şi CEO al Delta Asset Invest, Cristian Păun – Preşedinte CA FNGCIMM, Dragoş Anastasiu - Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK).

În perioadele de criză sunt necesare investiţii mari în economie pentru susţinerea PIB, iar statul dă semnalul. Guvernul trebuie să propună şi să implementeze investiţii care să deschidă oportunităţi de business şi să limiteze efectele economice şi sociale  ale restricţiilor din ultima perioadă. La fel companiile private ar trebui să investească în producţie pe care să o vândă, să vină cu idei noi de business şi să îşi onoreze toate comenzile şi datoriile.

Economia trebuie să meargă înainte, principalele obiective fiind încurajarea producţiei şi consumului, iar banii trebuie păstraţi pe cât posibil în România şi reinvestiţi aici. Nu este vorba despre naţionalism economic, ci de un pragmatism de criză care să ne ajute să o depăşim.

La eveniment ne propunem să discutăm planurile de investiţii ale statului şi ale companiilor private, investiţiile străine, precum şi ce surse de finanţare avem în actuala criză generată de epidemia de coronavirus pentru susţinerea dezvoltării afacerilor şi a economiei în general.

Redresarea investiţiilor începând cu semestrul II al acestui an - conform aşteptărilor - este condiţionată de evoluţia cererii de consum şi a celei externe, precum şi de încrederea investitorilor şi de viteza de recuperare a ţărilor de origine a investiţiilor străine, dar şi de situaţia veniturilor/profiturilor firmelor şi de accesul acestora la finanţare în condiţii de costuri rezonabile.

Guvernul a anunţat un plan de relansare a economiei, luând în calcul şi crearea unui fond de investiţii deţinut în primă fază de statul român, dar şi în susţinerea investiţiilor greenfield. “Obiectivul meu este ca în maxim 5 ani România să depăşească Produsul Intern Brut pe cap de locuitor mediu la nivel european şi venitul mediu pe care îl înregistrează cetăţenii la nivel european”, a afirmat Ludovic Orban.

Executivul susţine “creşterea accelerată” a investiţiilor publice în infrastructura de transport, energetică, de sănătate, de comunicaţii şi în toate tipurile de infrastructură care asigură suportul dezvoltării economice. Guvernul intenţionează să investească 40 de miliarde de euro în infrastructura de transport rutier şi feroviar, dar şi prin dezvoltarea infrastructurii aeroportuare în Bucureşti şi în alte oraşe. 

Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 41,596 miliarde de lei, în primul semestru din 2020, în creştere cu 1,5%, comparativ cu semestrul I 2019, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În trimestrul II 2020, investiţiile nete au însumat 23,509 miliarde de lei, în creştere cu 0,4%, comparativ cu trimestrul II 2019.

Companiile private nu renunţă la planurile de investiţii, însă le reevaluează în funcţie de domeniul în care activează, de potenţialul acestora în noul context şi de situaţia financiară a fiecărei companii în parte.

Parteneri ai evenimentului sunt Alpha Bank, ROCA Investments, CEC Bank.

Mai multe detalii despre eveniment la: https://evenimente.news.ro/videoconferinta-news-ro-roinvest-19406191

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.