Regatul Unit, asupra căruia Uniunea Europeană exercită presiuni pentru a-şi clarifica intenţiile, dă asigurări că vrea să ajungă la un acord privind viitoarea relaţie comericală după Brexit - până la jumătatea lui octombrie -, dar se declară în acelaşi timp ”pregătit” de un eşec al negocierilor, care ar putea devasta economia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regatul a părăsit Uniunea la 31 ianuarie, însă continuă să aplice reglementările europene până la 31 decembrie, în perioada de tranziţie, în care Londra şi Bruxellesul speră să ajungă la un acord comercial care să le reglementeze relaţia viitoare după Brexit.

Altfel, o ruptură brutală a schimburilor ar zgudui şi mai mult economii deja fragilizate de pandemia covid-19.

Premierul britanic Boris Johnson şi-a subliniat - într-o convorbire la telefon cu preşedintele Consiliului European Charles Michel, care urmează să prezinte un ”bilanţ” al negocierilor - ”angajamentul nostru clar de a încerca să ajungem la un acord”, a anunţat miercuri, într-un comunicat Downing Street.

Însă Johnson a adăugat că ”Regatul Unit este pregătit să termine perioada de tranziţie în termeni australieni (adică un ”no deal”), dacă nu se ajunge la un acord”, precizează Guvernul britanic.

Negocierile au fost reluate miercuri, la Londra, cu speranţa unei finalizări la sfârşitul lui octombrie, în pofida progreselor slabe înregistrate până în prezent.

Aceste întâlniri informale continuă până vineri, când este prevăzută o întâlnire între negociatorii-şefi ai Brexitului european Michel Barnier şi britanic David Frost, potrivit unor surse europene.

”CU CĂRŢILE PE MASĂ”

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a îndemnat Londra ”să joace cu cărţile pe masă” în aceste negocieri.

”UE preferă un acord, dar nu cu orice preţ”, a scris el pe Twitter.

Europenii reproşează Londrei că nu a intrat - încă - în miezul dur al negocierilor şi lasă astfel să planeze spectrul unui ”no deal”.

Până în prezent s-au înregistrat puţine progrese notabile în apropierea punctelor de vedere în trei subiecte care blochează negocierile - pescuitul, o concurenţă echitabilă şi ”guvernanţa” acordului - după nouă runde de negocieri la Londra şi la Bruxelles.

”Continuăm să insistăm asupra unui acord care să fie bun pentru ambele părţi şi exercităm presiuni asupra Regatului Unit să se mişte, dar nu suntem în continuare siguri”, a subliniat o sursă europeană.

Timpul presează în contextul în care europenii vor un acord până la sfârşitul lui octombrie, iar britanicii chiar mai devreme, la 15 octombrie, când este prevăzut un summit european la Bruxelles, la care Boris Johnson, ca lider al unei ţări care nu face parte din UE, nu este invitat.

Într-o întâlnire prin videoconferinţă, sâmbătă, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi şeful Guvernului britanic au convenit să accelereze negocierile, în vederea ajungerii la un acord.

ACORD ÎNCĂ ÎNCEPĂRTAT

Negociatorul-şef britanic al Brexitului David Frost consideră că cele două părţi sunt încă ”departe” de un compromis, pentru moment, din cauza unor ”diferende importante”, a anunţat el într-o audiere în Camera Lorzilor.

”Negociatorii-şefi ar trebui să continue să muncească intens în zilele următoare pentru a încerca să acopere prăpăstiile”, a anunţat Downing Street.

Negocierile urmează să fie reluate săptămâna viitoare la Bruxelles, iar Londra reiterează că vrea să acţioneze ”în mod constructiv” şi rapid pentru a se ajunge la un acord, potrivit unui purtător de cuvânt al lui Boris Johnson.

Însă secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune a apreciat pe Twitter că ”e mai bine fără un acord decât cu un acord prost”.

Un eşec în încheiera unui acord privind relaţia viitoare ar avea consecinţe economice dezastruoase, iar schimburile ar fi reglementate de regulile Organizaţiei Mondiale a comerţului (OMC), cu taxe vamale mari.

Ratificarea unui eventual acord este ameninţată de tensiuni apărute din cauza proiectului britanic de lege care pune în discuţie anumite angajamente pe care Londra şi le-a asumat în tratatul divorţului, cu privire la Irlanda de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.