Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a decis că, începând de joi, purtarea măştii de protecţie devine obligatorie şi în spaţiile deschise de pe domeniul public din localitatea Şeuşa, comuna Ciugud, unde rata de infectare este de 17/1.000. DSP Alba va solicita avizul INSP pentru a propune carantinare zonală în arealul cu rată de incidenţă mărită a cazurilor de COVID-19 din localitatea Şeuşa. În cinci unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, unde rata de infectare depăşeşte 3/1.000 de locuitori, şcolile trec în scenariul roşu, iar în alte 16 - în scenariul galben. Alte restricţii impuse vizează activitatea restaurantelor, cafenelelor, iar spitalele din judeţ trebuie să aloce paturi pentru patologia COVID-19, inclusiv de Terapie Intensivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CJSU Alba s-a întrunit, miercuri, pentru a lua o hotărâre privind stabilirea unor măsuri de limitare şi prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 în municipiile Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş, oraşele Abrud, Teiuş şi comunele Avram Iancu, Berghin, Blandiana, Ciugud, Cricău, Doştat, Galda de Jos, Hopârta, Ighiu, Miraslău, Rădeşti, Săliştea, Şibot, Stremt, Vinţu de Jos.

 

 

CJSU Alba a decis că, pe fondul înregistrării unei incidenţe cumulate de 17,01 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 la 1.000 de locuitori, în ultimele 14 zile, la nivelul comunei Ciugud, din care 21 de cazuri au fost înregistrate la Căminul pentru persoane vârstnice "Casa Anisia" şi alte 17 cazuri la locuinţe individuale situate pe strada Ioan Oprean, ambele din localitatea Şeuşa, începând din 8 octombrie, ora 0.00, se vor intensifica activităţile de verificare a respectării măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-COV-2 în zonele de risc din localitate.

Totodată, începând de joi, în localitatea Şeuşa, comuna Ciugud, purtarea măştii de protecţie facială este obligatorie, atât în spaţiile închise, deţinute de autorităţile, instituţiile publice şi operatorii economici, cât şi în spaţiile deschise de pe domeniul public.

 

"Direcţia de Sănătate Publică Alba va solicita avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică pentru propunerea aprobării de către şeful Departamentului pentru Situatii de Urgenţă a instituirii măsurii de carantinare zonală în arealul cu rată de incidenţă mărită a cazurilor SARS-COV-2, din localitatea Şeuşa", a stabilit CJSU.

De asemenea, în urma înregistrării unei incidenţe cumulare de peste 3/1.000 în ultimele 14 zile, în Aiud, Ciugud, Galda de Jos, Hopârta şi Blandiana, de joi se suspendă temporar activităţile didactice care presupun prezenţa faţă în faţă, în toate unităţile de învăţământ cursurile urmând a se desfăşura exclusiv online, în scenariul roşu.

În alte localităţi, unde rata de infectare este între 1 şi 3/1.000 din unităţile administrativ teritoriale Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Abrud, Teiuş, Avram Iancu, Berghin, Cricău, Doştat, Ighiu, Miraslău, Rădeşti, Săliştea, Şibot, Stremt şi Vinţu de Jos, începând de joi toate unităţile de învăţământ vor funcţiona în scenariul galben.

În Alba Iulia, Aiud, Sebeş, Abrud, Berghin, Blandiana, Ciugud, Cricău, Galda de Jos, Hopârta, Rădeşti, Săliştea, Şibot şi Stremt, unde rata de infectare a depăşit 1,5/1.000 de locuitori, toate instituţiile, autorităţile publice şi private, precum şi operatorii economici vor analiza modul de desfăşurare a activităţii în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde nu este posibil acest lucru, se vor lua măsuri pentru decalarea programului de lucru.

Totodată, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum a produselor alimentare si/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor este permis doar în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minim 2 metri între mese şi participarea a maxim 6 persoane la o masă, cu respectarea măsurilor de protectie sanitară.

Evenimentele şi manifestările publice şi private se vor desfăşura cu respectarea măsurilor de protecţie (portul măştii de protectie facială, distanţare fizică), cu prezenţa a maxim 100 de persoane pentru cele în aer liber şi maxim 50 de persoane în spaţii închise.

Activitatea cafenelelor şi restaurantelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permis doar pentru deservirea clienţilor cazaţi. Este permisă prepararea hrane şi băuturilor care nu se consumă în local.

Purtarea măştii de protectie facială este obligatorie în spaţiile publice exterioare unde se înregistrează aflux mare de persoane: staţii de autobuz, gări, autogări, 100 de metri în vecinătatea şi incinta şcolilor şi a bisericilor, parcarile spaţiilor comerciale, pieţe, târguri. Vor fi exceptaţi copiii mai mici de cinci ani şi persoanele cu afectiuni medicale care afectează capacitatea de oxigenare, dovedite printr-un document eliberat de medic.

La rândul lor, unităţile sanitare din judeţul Alba trebuie să aloce de îndată între 20 şi 30% din totalul numărului de paturi aprobate în structură pentru tratarea pacienţilor pozitivi SARS-COV-2, respectând circuite functionale avizate de Direcţia de Sănătate Publică Alba. De asemenea, trebuie să aloce 1%, minim 1 pat, din totalul numărului de paturi aprobate în structura funcţională pentru tratarea cazurilor grave de îmbolnăvire cu SARS-COV-2, dotate condorm normelor ATI în vigoare.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în judeţul Alba au fost 117 cazuri noi la cea mai recentă raportare, totalul fiind de 2212.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.