Oficiul antimonopol polonez UOKIK a anunţat miercuri că a aplicat o amendă-record - în valoare 29 de miliarde de zloţi (6,46 de miliarde de euro) - gigantului rus Gazprom, din cauza construirii gazoductului Nord Stream 2 care leagă Rusia şi Germania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cinci societăţi occidentale, angajate în construirea gazoductului - grupurile francez Engie Energy, germane Uniper şi Wintershall, austriac OMV şi anglo-olandez Shell - au fost condamnate, de asemenea, la plata unei amenzi cumulate în valoare de 234 de milioane de zloţi (52 de milioane de euro).

UOKIK acuză aceşti giganţi de faptul că au creat o coîntreprindere fără acordul său.

În 2016, UOKIK aprecia că Nord Stream 2 putea dăuna concurenţei şi a refuzat să aprobe acest consorţiu, după care a lansat, doi ani mai târziu, o procedură împotriva celor şase societăţi.

”Conform unei decizii a preşedintelui Oficiului Concurenţei şi Protecţiei Consumatorilor, entităţile sunt obligate să rezilieze acordurile încheiate în vederea finanţării gazoductului Nord Stream 2”, anunţă într-un comunicat UOKiK.

Polonia, Ucraina şi ţările baltice Estonia, Letonia şi Lituania se opun Nord Stream 2, apreciind că este vorba despre un proiect ”politic”.

”Nord Stream 2 este un element de politică, geopolitică, purtat cu perseverenţă de Federaţia rusă”, denunţa săptămâna trecută, la Bruxelles, premierul polonez Mateusz Morawiecki.

”Acesta nu este nimic altceva decât un element al geopoliticii ruse care vizează nu doar interesele Poloniei, ci ale întregii Europe Centrale şi de Est şi ale unei mari părţi a Uniunii Europene (UE), şi unul dintre fundamentele acesteia - solidaritatea energetică”, sublinia el.

În urma otrăvirii cu noviciok a lui Aleksei Navalnîi, opozantul numărul unu al Kremlinului, UE a evocat posibile sancţionări ale Rusiei, iar Germania, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii, nu exclude săblocheze lucrările la Nord Stream 2.

Mateusz Morawiecki a legat în mod explicit cele două lucruri.

”Sper că azi multe ţări vor confirma că otrăvirea domnului Navalnîi şi Nord Stream 2 nu sunt subiecte separate”, insista el la Bruxelles.

Gazoductul este criticat, de asemenea, de către Statele Unite, care ameninţă să impună sancţiuni întreprinderilor ce participă la construirea gazoductului.

După anunţarea amenzilor, acţiunile Gazprom au scăzut cu aproape 1,4% la Bursa de la Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.