Oraşul New York prevede să reînchidă şcolile, restaurantele şi magazinele considerate neesenţiale în nouă cartiere din Brooklyn şi Queens, unde epidemia covid-19 se intensifică de săptămâni de zile, un pas înapoi fără precedent pentru oraşul american, care a devenit un model al prudenţei faţă de noul coronavirus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Propun să se închidă toate şcolile şi magazinele neesenţiale în nouă cartiere” - începând de miercuri, pe o perioadă de cel puţin două săptămâni -, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă primarul democrat al New Yorkului Bill de Blasio. El a subliniat că aşteaptă unda verde a guvernatorului statului la această decizie.

”Din nefericire, azi nu e o zi de sărbătoare (...). Newyorkezii au muncit dur pentru a controla covid-19, iar noi nu facem această propunere cu uşurinţă”, a subliniat primarul democrat.

”Dar în acest oraş ştiinţa este cea care ne ghidează deciziile şi facem ceea ce faptele ne recomandă să facem”, a adăugat el, criticând astfel în mod implicit Guvernul lui Donald Trump şi republicanii, acuzaţi de neluarea virusului în serios.

După ce a înregistrat un număr-record de 24.000 de morţi şi imagini înfiorătoare cu camioane-morgă prezente peste tot în primăvară, prima metropolă americană a devenit un model al controlării epidemiei.

În cazul în care măsura este aprobată, va fi prima oară când metropola va fi nevoită să revină asupra ieşirii din izolare. Guvernatorul  Andrew Cuomo, care întreţine relaţii tensionate cu De Blasio, nu a reacţionat imediat la solicitarea acestuia.

11 CARTIERE SUPRAVEGHEATE

Dintre cele nouă cartiere vizate, şase se află în Brooklyn, în zone în care comunitatea evreiască ortodoxă este puternic reprezentă şi în care epidemia s-a intensificat din cauza adunărilor la recentele sărbători evreieşti Rosh Hashanah şi Yom Kippur.

Celelalte trei cartiere se află în Queens, inclusiv un cartier situat în apropiere de Aeroportul John F. Kennedy.

Aceste nouă cartiere au în comun faptul că rata testelor pozitive s-a menţinut la peste 3% în ultima săptămână, în pofida unor multiple intervenţii ale serviciilor sanitare în vederea asigurării purtării măştii, respectării gesturilor-barieră şi îndemnării oamenilor să se testeze.

În şase dintre aceste cartiere, proporţia cazurilor pozitive în totalul testelor efectuate depăşeşte, în prezent, 5,6% şi atinge 8,3% în zona Borough Park, la Brooklyn, unde oficiali sanitari muncipali au fost scuipaţi, în urmă cu zece zile, de către un activist evreu ortodox care denunţa purtarea măştii.

Alte 11 cartiere, majoritatea situate în jurul celorlalte nouă, se află sub supraveghere, deoarece şi aici virusul se intensifică, însă nu au atins pragul de 3% teste pozitive timp de şapte zile, a precizat primarul.

”Vom încerca să vedem dacă putem redresa situaţia fără să aplicăm restricţii mari”, a subliniat De Blasio. 

Sălile restaurantelor, care tocmai au fost autorizate să redeschidă, dar şi cluburile de sport şi piscinele vor fi închise.

”BINE GESTIONAT”

Împotriva acestei reintensificări localizate a epidemiei - în 20 dintre cele 146 de cartiere ale acestui oraş cu 8,5 milioane de locuitori -, New Yorkul se inspiră din măsuri de reimpunere a izolării adoptate în Coreea de Sud, la Hong Kong sau Shanghai, ”care au gestionat bine asta”, a declarat doctorul Jay Varma, consilierul primarului în probleme de sănătate.

Toată vara, New Yorkul a fost, cu toate acestea, un model de disciplină a purtării măştii şi a înregistrat o încălcare a gesturilor-barieră destul de limitată, în comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat în Europa sau în alte regiuni în Statele Unite. Nivelul testelor pozitive a rămas, timp de săptămâni de zile, în jur de 1%.

Acest plan de reizolare parţială intervine în contextul în care, după săptămâni de polemică, New Yorkul tocmai şi-a redeschis şcolile publice - printr-un model care alternează învăţământul în clasă şi învăţământul online - şi sălile restaurantelor - la o capacitate de doar 25%.

Primarul New Yorkului a subliniat însă că şcolile publice - minoritare în mai multe cartiere vizate de reintroducerea în carantină - nu sunt puse în discuţie şi că vrea să le închidă doar ”dintr-o abundenţă de precauţie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.