Regiunile italiene Piemont şi Liguria au cerut guvernului să decreteze stare de urgenţă după grave inundaţii care au devastat o parte din nord-vestul peninsulei transalpine, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ploi torenţiale - mai mult de 60 de centimetri local - au afectat vineri şi sâmbătă regiunile Piemont, Liguria şi Vale d'Aosta şi o parte din Lombardia, provocând revărsări ale râurilor, inundaţii, alunecări de teren. 

Cantităţi mari de apă şi noroi au acoperit oraşe, sate şi străzi, au distrus mai multe poduri şi case, maşini. Pe alocuri, fluviul Po a depăşit trei metri din nivelul său obişnuit. 

Ultimul bilanţ uman a indicat doi moţi duminică, un pompier voluntar şi un şofer, şi doi dispăruţi.                

Experţii regiuniler şi ai statului au evaluat pagubele materiale iar Piemont şi Liguria au făcut deja apel la solidaritate naţională. Preşedinţii regiunilor au semnat o scrisoare deschisă către Guvern pentru a decreta starea de urgenţă.         

"Situaţia este foarte gravă. Este ca în 1994", atunci când Po şi Tanaro au ieşit din matcă şi au provocat moartea a 70 de persoane, a declarat preşedintele regiunii Piemont, Alberto Cirio, pentru La Stampa.

Regiunile italiene sunt deja afectate de consecinţe economice din cauza izolării în timpul pandemiei de coronavirus care a provocat moartea a 36.000 de persoane în ţară. 

Premierul Giuseppe Conte a promis "atenţie maximă" din partea Guvernului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.