Turcia înaintează ”din nou pe calea genocidului” prin faptul că intervine, alături de Azerbaidjan, în conflictul din enclava separatistă azeră Nagorno Karabah, acuză premierul armean Nikol Paşinian într-un interviu acordat Le Figaro, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Paşinian - care nu prezintă nicio probă în acest sens - acuză Turcia de faptul că trimite ”mii de mercenari şi terorişti” provenind din nordul Siriei, pentru a lupta în Nagorno Karabah, o regiune separatistă azeră cu populaţie majoritar armeană susţinută militar, economic şi politic de către Erevan.

Ofiţeri militari turci ”sunt direct implicaţi în conducerea ofensivei” Azerbaidjanului în enclavă, mai acuză Paşinian în acest interviu, publicat joi de cotidianul francez.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat tot joi Turcia de faptul că trimite jihadişti în Siria să lupte în Nagorno Karabah, denunţând un ”fapt foarte grav, nou, care schimbă datele situaţiei”.

Nikol Paşinian consideră că locuitorii Nagorno Karabah se confruntă cu o ”ameninţare la adresa existenţei lor” şi că situaţia actuală poate fi comparată cu masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman în 1915.

”Statul turc, care continuă să nege trecutul, se aventurează din nou pe calea genocidului”, acuză el.

”Lumea trebuie să fie conştientă de ceea ce se întâmplă aici”, îndeamnă premierul armean.

”Dorinţa Turciei este să-şi consolideze rolul şi influenţa în Caucazul de Sud şi să modifice astfel statu-quoul în vigoare de peste un secol. Ea-şi continuă visul de a construi un imperiu ca un sultanat şi se angajează pe un drum care ar putea aprinde regiunea”, apreciază Paşinian.

RUSIA ŞI TURCIA, PREGĂTITE DE O ”COORDONARE STRÂNSĂ”

Pe de altă parte, ministerul rus de Externe Seghei Lavrov şi omologul său turc Mevlut Cavusoglu au convenit joi, într-o convorbire la telefon, că cele două ţări sunt pregătite de o ”coordonare strânsă în vederea stabilizării situaţiei” în Nagorno Karabah, a anunţat Moscova, relatează AFP.

Diplomaţia rusă a anunţat într-un comunicat că Lavrov şi Cavusoglu şi-au confirmat ”dispoziţia unei coordonări strânse a acţiunilor Rusiei şi Turciei în vederea stabilizării situaţiei, ajutării ajungerii la o soluţionare în curând a conflictului din Nagorno Karabah în cadrul unor negocieri de pace”.

MACRON CERE EXPLICAŢII TURCIEI ŞI INTERPELEAZĂ NATO

Pe de altă parte, Emmanuel Macron, care a denunţat amestecul unor grupări jihadiste în conflictul din Nagorno Karabah, a anunţat vineri că îl sună pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pentru a-i cere ”explicaţii” şi a îndemnat totodată NATO ”să privească în faţă” acţiunile Ankarei, membră a Alianţei Nord-Atlantice.

El acuză că ”300 de combatanţi” jihadişti au părăsit Siria pentru a se duce în enclava separatisită azeră, tranzitând Turcia.

”O linie roşie este încălcată. Eu spun că este inacceptabil şi îndemn toţi partenerii NATO să privească pur şi simplu în faţă acest comportament al unui membru NATO”, a declarat el presei la summitul UE de la Bruxelles.

”Alte contingente se pregătesc, aproape de aceeaşi mărime (...). O linie roşie este încălcată (...). Este inacceptabil”, a avertizat şeful statului francez.

Confruntările armate s-au intensificat în regiunea Nagorno Karabah, în pofida unor noi îndemnuri la încetarea focului. Acest teritoriu cu populaţie majoritar armeană s-a despărţit de Azerbaidjan printr-un război de secesiune, la începutul anilor '90, soldat cu 30.000 de morţi.

Forţe din enclava separatistă, susţinute de Armenia, înfruntă forţe azere, începând de duminică, în cele mai sângeroase confurntări armate din 2016. Turcia, este un aliat apropiat al Azerbaidjanului.

Franţa face parte, împreună cu Rusia şi Statele Unite, din ”Grupul de la Minsk”, însărcinat cu o mediere în acest conflict.

”Îl voi suna pe preşedintele Erdogan în zilele imediat următoare, pentru că, în calitate de copreşedinte al Grupului de la Minsk, eu consider că este responsabilitatea Franţei să ceară explicaţii”, a subliniat Macron la Bruxelles.

”Invit toţi partenerii NATO să privească pur şi simplu în faţă acest comportament al unui membru NATO. Nu cred acesta este un comportament de stat membru NATO”, a denunţat el.

Cei 27 au apreciat vineri, în concluziile primei zile a summitului, că ”nu există o soluţie militară la conflict şi nu poate avea loc vreun amestec” în Nagorno Karabah.

Moscova a anunţat miercuri informaţii similare celor dezvăluite joi de către Macron.

Rusia, o putere regională care întreţine relaţii cordiale cu cele două foste republici sovietice, şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea faţă de rolul Turciei, rivala sa geopolitică, dar cu care întreţine relaţii pragmatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.