Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că a discutat cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul Justişiei, Cătălin Predoiu, despre proiecte de lege reparatorii menite să corecteze legile justiţiei. Şeful statului consideră, însă, că ”va fi nevoie de o altă majoritate democratică şi legitimă care să-şi asume şi să voteze legi ale justiţiei corecte”, referin du-se la majoritatea pesedistă toxic= din actualul Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ”Printr-un efort comun al asociaţiilor şi magistraţilor s-a evitat îngenuncherea justiţiei. De la proteste, la sesizarea Comisiei de la Veneţia, până la sesizare CJUE, toate aceste acţiuni au determinat evitarea acelui pericol. Aceste lucruri nu sunt însă suficiente. (...) Proiectele normative au rolul de a repune pe fundamente corecte mecanismele de funcţionare ale justiţiei. Această contrareformă din ultimii ani, nu doar că a bulversat sistemele de justiţie, dar a afectat independenţa, profesionalismul şi meritocraţia. Reintroducerea concursului pentru promovarea la ICCJ, numirea transparentă a procurorilor în funcţii de rang înalt şi reducerea influenţei factorului politic ca să desfiinţarea mult discutate secţii de anchetare a infracţiunilor în justiţie. Mai multe detalii va prezenta chiar în această seară domnul Cătălin Predoiu. Am spus în repetate rânduri că egalitatea în faţa lege sunt pilonii esenţiali. Întâlnirea de astăzi îmi reconfirmă hotărârea Guvernului de a face tot ce ţine de el, chiar şi în aceste condiţii pentru ca sistemul de justiţie să funcţioneze optim. Aceasta înseamnă că e nevoie de legi bune, de dialog, de atitudine constructivă şi oamenii care sunt parte a mecanismului de justiţiei să îşi înţeleagă responsabilitatea enormă pe care o au. Toate aceste lucruri nu pot fi susţinute doar conjuctural de un partid sau altul. Astfel de deziderate trebuie să fie permanente şi asumate de toţi factorii decizionali”, a mai declarat şeful statului.

ŞTIRE INIŢIALĂ: Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, despre întâlnirea pe care a avut-o cu cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul Justişiei, Cătălin Predoiu cu care a discutat despre proiecte de lege reparatorii menite să corecteze legile justiţiei.

”Am insistat încă de acum câteva luni să se lucreze insistent la Minister pentru ca aceste proiecte să fie puse în dezbatere cât mai curând. (...) În ultimii ani, în România, s-a vorbit mult despre justiţie”, a afirmat Iohannis, referindu-se la ”interveţiile legislative intepestive şi brutale ale PSD din 2017 – 2019” care ”au fost extrem de criticate”.

”România are multe restanţe printre care şi recomandările MCV, GRECO şi Comisiei de la Veneţia care trebuie corectate cât mai curând, dar care trebuie votate de un Parlament responsabil”, a afirmat Iohannis, referindu-se la ”majoritatea pesedistă toxică din Parlament”.

Şeful statului crede că ”va fi nevoie de o altă majoritate democratică şi legitimă care să-şi asume şi să voteze legi ale justiţiei corecte”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.