Cancelarul german Angela Merkel a anunţat miercuri că urmează să se întâlnească cu reprezentanta opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, care s-a întâlnit marţi cu preşedintele francez Emmanuel Macron în Lituania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă voi întâlni în curând” cu Tihanovskaia, a anunţat şefa Guvernului german în Bundestag.

Merkel a subliniat că ”admiră curajul” femeilor care manifestează cu regularitate împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, în urma relegerii controversate a acestuia la începutul lunii trecute.

Cancelarul german l-a îndemnat pe Lukaşenko - a cărui realegere nu este recunoscută de către Uniunea Europeană (UE) şi nici de Canada şi Statele Unite, dar care este susţinut de Rusia - ”să înceapă un dialog cu populaţia”, ”fără amestecul Estului sau Vestului”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut marţi, într-o vizită în Lituania, o mediere internaţională în vederea orgamizării unor noi alegeri prezidenţiale în Belarus, sub controlul comunităţii internaţionale, după scrutinul de la 9 august, denunţat drept fraudulos de către opoziţia belarusă şi Occident.

”Vom face tot ceea ce putem, ca europeni, pentru a ajuta într-o mediere” pe care să o ”realizeze ferm OSCE”, a declarat şeful statului francez.

Macron a îndemnat totodată UE să pregătească măsuri punitive pe care să le impună regimului Lukaşenko, după ce Regatul Unit şi Canada au impus sancţiuni Minskului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.